Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Majorări de pensii și salarii Majorări de pensii și salarii
PSD rămâne conscevent în obictivul propus de a susține în continuare categoriile cele mai vulnerabile din societate. De aceea, în noul plan de sprijin... Majorări de pensii și salarii

Deputat Mirela Furtună

PSD rămâne conscevent în obictivul propus de a susține în continuare categoriile cele mai vulnerabile din societate. De aceea, în noul plan de sprijin pentru români una dintre cele mai importante prevederi este cea prin care se acordă pensionarilor cu pensii mai mici de 2000 lei/lună un ajutor unic de 700 de lei.
Măsura este necesară în contextul în care inflația la produsele de bază este foarte mare, iar puterea de cumpărare a seniorilor cu pensii mici a fost mult diminuată.
De asemenea, după doi ani de zile în care creșterile de venituri prevăzute în Legea salarizării unitare au fost suspendate, Coaliția a decis să acorde încă 25% din diferență. În mod normal la în 2022 toate salariile trebuiau să fie alianiate conform grilei din Lege, dar restricțiile bugetare și pandemia au prorogat acest termen, acum mai dăm ¼ din diferență.
Măsura era necesară mai ales pentru anumite categorii de funcționari care au rămas cu venituri foarte mici, cum sunt cei care lucrează la Ministerul Culturii.
Am observat că unul dintre partidele de opoziție a atacat la CCR aceste creștere, nu e de mirare că au ajuns la 9% în intenția de vot, dar se poate și mai bine.
Pentru echilibrarea cheltuielilor bugetare, PSD și-a asumat o serie de măsuri foarte importante, precum reducerea cu 10% a tuturor cheltuielilor cu bunurile și serviciile din administrație.
Mai mult, de la 1 iulie vor fi suspendate angajările la stat, iar colectarea la bugetul de stat va trebui să crească cu 10 miliarde de lei.
Vreau să menționez că numărul angajaților în ministerele conduse de PSD a scăzut de când am intrat la guvernare cu aproape 1000.
Prioritatea PSD rămâne oprirea/combaterea scumpirilor, readucerea sub control a inflației și asigurarea unor echilibre funcționale în relațiile economice.
În acest sens, are în vedere nu doar măsuri executive ci și proiecte legislative precum Legea anti-speculă, Legea transparenței adaosului comercial, Legea marjei limitate de adaos comercial pentru produsele subvenționate/susținute de stat. Este important să acționăm la cauze, nu doar la consecințe.
În egală măsură deficitele trebuie să redevină sustenabile. În acest sens s-au luat și se vor aplica măsuri de reducere a cheltuielilor, fără afectarea investițiilor, și de creșterea a veniturilor – element vital care, însă, depinde de reașezarea echitabilă a fiscalității dar și de creșterea mult mai accentuată a absorbției fondurilor europene.
PSD rămâne angajat în adoptarea măsurilor necesare pentru creșterea calității vieții tuturor românilor.

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea