Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a participat, sâmbătă, 14 noiembrie, împreună cu vicepreşedintele Vasile Strat şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale la manifestările...

????????????????????????????????????

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a participat, sâmbătă, 14 noiembrie, împreună cu vicepreşedintele Vasile Strat şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Dobrogei, zi în care s-au împlinit 137 de ani de la revenirea Dobrogei la România.
Activităţile, organizate de Consiliul Judeţean în colaborare cu Primăria Municipiului Tulcea şi Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, au debutat cu o depunere de coroane la Monumentul Independenţei, în prezenţa autorităţilor locale civile şi militare ale judeţului Tulcea, prilej cu care vicepreşedintele Vasile Strat a declarat: „ Astăzi este ziua noastră, este ziua în care Dobrogea s-a unit cu patria mamă, moment care a constituit un pas important spre Mare Unire, idealul românilor de pretutindeni.(…) Sfârşitul secolului XIX este ultima perioadă de ocupare otomană la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. După momente extrem de tensionate, în care Tulcea era pe punctul de a fi rasă de pe faţa pământului, Dobrogea trece sub administraţie românească.(…) Astăzi dobrogenii sunt în sărbătoare. Este aniversarea momentului în care şi noi, tulcenii, am revenit, administrativ, în România, acolo unde, sufleteşte, am fost dintotdeauna. Tot astăzi, ne înclinăm cu respect în faţa strămoşilor noştri, privind, în acelaşi timp, cu încredere în viitorul frumoasei noastre Dobroge. În final, doresc să le urez tuturor ce locuiesc pe acest colţ de pământ binecuvântat, un călduros «La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, tulceni!»”.
Partea a doua a manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei a fost găzduită de Teatrul „Jean Bart”, unde a avut loc spectacolul „Să ne cunoaştem istoria prin tradiţie”. În cadrul acestei activităţi, care s-a bucurat de o largă participare, inclusiv de cea a parlamentarilor tulceni, au evoluat Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric „Doruleţul”, interpretul de muzică populară Constantin Enceanu, Grupul „Etnos” şi interpreta Cristina Bleandura din Republica Moldova. În debutul discursului care a deschis spectacolul omagial, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a păstrat un moment de reculegere în memoria celor doi tineri tulceni care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din clubul bucureştean „Colectiv”, Liliana Gheorghe şi Alexandru Aliman. „Permiteţi-mi să încep prin a păstra un moment de reculegere pentru tinerii care şi-au găsit dramaticul sfârşit în incendiul de la «Colectiv». Din nefericire, tulcenii şi-au plătit şi ei tributul, prin pierderea unor fiinţe pline de viaţă a căror vină n-a fost alta decât că îşi trăiau tinereţea alături aşa cum o fac toţi cei de vârsta lor. Am sufletul greu și nu pot decât să mă rog pentru sufletele tinerilor Liliana Gheorghe şi Alexandru Aliman, ale căror speranţe şi idealuri au fost spulberate crunt într-o singură noapte. Dumnezeu să-i odihnească-n pace! Sunt alături de familiile, de prietenii victimelor tragediei și aș vrea să pot face ceva concret pentru toți cei care încă se luptă pentru viața lor, cum este şi tânărul nostru tulcean, Alexandru Plângu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.
În continuare, domnia sa a ţinut să sublinieze importanţa momentului 14 noiembrie 1878. „Gândindu-ne sacrificiile săvârşite de înaintaşii noştri acum 137 de ani pentru ca Dobrogea să fie astăzi definitiv parte din Ţara Românească, nu putem decât să le mulţumim acestor eroi pentru jertfa şi credinţa lor într-o viaţă mai bună în graniţele istorice ale poporului român. La 14 noiembrie 1878 a fost citită la Brăila Proclamaţia către dobrogeni a Principelui României Carol I de Hohenzollern care consfinţea preluarea de către România a administraţiei Dobrogei. A fost un al doilea mare pas spre făurirea statului naţional unitar. În acel moment, românii au dat dovadă de o admirabilă demnitate. România a adoptat măsuri legislative, administrative, judecătoreşti, sociale şi culturale pentru ca dobrogenii să nu fie diferiţi cu nimic de ceilalţi români. Noi, dobrogenii, trebuie acum să ducem mai departe, cu aceeaşi demnitate, idealurile lor de prosperitate, unitate şi comuniune etnică.(…) Împreună ne respectăm trecutul, ne trăim prezentul şi, tot împreună, ne făurim viitorul! La mulţi ani, Dobrogea! La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, tulceni!!!”, a mai declarat domnul Horia Teodorescu cu acest prilej.
Ziua de 14 noiembrie a devenit, din acest an, sărbătoare naţională, fiind instituită, în luna septembrie a acestui an, ca „Ziua Dobrogei” prin Legea 230/2015.

Comunicat de presă