Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, a plecat la Bruxelles pentru a negocia cu Comisia Europeană reformele ce trebuie adoptate pentru atingerea obiectivelor din PNRR....

Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, a plecat la Bruxelles pentru a negocia cu Comisia Europeană reformele ce trebuie adoptate pentru atingerea obiectivelor din PNRR.

Premierul este determinat să realizeze toate reformele din PNRR și este pregătit să își angajeze răspunderea în Parlament. În același timp, sunt convinsă că, în spiritul solidarității europene, Comisia Europeană va recunoaște eforturile financiare făcute de România pentru susținerea Ucrainei și va ține cont de acest lucru la stabilirea calendarului de revenire a deficitului bugetar, la pragul de stabilitate de 3%, după criza din timpul pandemiei.

Marcel Ciolacu a declarat foarte clar că nu ia în calcul creșterea TVA la 21%. Este o propunere a Comisiei, nu o solicitare și, cu atât mai puțin o impunere. Pe masa discuțiilor dintre premier și reprezentanții Comisiei Europene nu se va afla nici creșterea cotei generale de TVA, nici eliminarea cotei reduse de TVA la alimente și medicamente.

Comisia nu impune condiții României. Vrea doar să se asigure că după pandemie, România va reveni la nivelul de stabilitate al unui deficit de 3%. Comisia a înțeles că România a făcut cheltuieli pentru sprijinirea Ucrainei și a acceptat depășirea țintei de deficit stabilite anterior pentru acest an (4,4%). Acum se analizează diverse propuneri pentru echilibrarea bugetară. Însă în privința cotei reduse de TVA la alimente și medicamente, România are o poziție foarte clară: nu va renunța la acest model. Această ipoteză nu se va afla pe masa negocierilor cu cei din CE. Se vor căuta alte soluții pentru echilibrarea bugetară.

Majorarea TVA la produsele de strictă necesitate, precum alimentele și medicamentele, i-ar afecta cel mai puternic exact pe cei cu venituri mici, pentru care Guvernul a făcut eforturi până acum pentru a le proteja puterea de cumpărare. La cei cu venituri mici creșterea TVA s-ar resimți mult mai puternic decât în cazul celor cu venituri mari.

De altfel, și BNR a atras atenția că majorarea TVA nu este o soluție pentru că o astfel de măsură ar genera creșterea inflației pe care abia am reușit să o oprim și să o aducem la o singură cifră, prin cele două măsuri ale PSD privind plafonarea prețurilor la energie și limitarea adaosului comercial pentru alimentele de bază.

Prioritățile domnului Ciolacu sunt realizarea reformelor asumate prin PNRR și obținerea unei derogări de la Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar, fără a intra în procedură de deficit excesiv și fără a afecta nivelul de trai al românilor cu venituri mici.

Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună