MĂSURI pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță rutieră în perioada sezonului estival 2016

ipj_tulcea-1Similar anilor precedenți, în perioada sezonului estival 2016, sunt preconizate a se desfășura diferite manifestări publice prilejuite de sărbători religioase (Rusaliile Ortodoxe, Sf. Petru și Pavel, Adormirea Maicii Domnului), cultural-artistice și sportive, inclusiv în aer liber (Ziua Marinei și Zilele Municipiului Tulcea) cu participarea unui public numeros și un aflux important de persoane spre localitățile și zonele turistice și de agrement.

Experiența pozitivă din anii trecuți, în special din perioada sezonului estival 2015, a evidențiat necesitatea intensificării și diversificării activităților structurilor de poliție pentru adaptarea misiunilor proprii, în vederea accentuării climatului de normalitate, aceasta constituind una din condițiile de bază pentru apropierea turismului românesc, respectiv la nivelul județului nostru, turismul din Delta Dunării de nivelul standardelor europene.

Activitatea desfășurată, pe perioada sezonului estival 2015, a vizat gestionarea situației operative, în stațiunile turistice și pe căile de comunicații ce converg spre acestea, prin exercitarea unui control riguros asupra mișcării și acțiunilor elementelor infractoare, prevenirea și combaterea cu fermitate a actelor de corupție, contrabandă, evaziune fiscală și a altor activități ilicite, precum și pentru desfășurarea în siguranță a traficului rutier.

Totalitatea activităților întreprinse de structurile de poliție trebuie să asigure desfășurarea în condiții de deplină ordine și siguranță a activităților și misiunilor specifice, prin crearea unui sistem integrat de prevenire și combatere a activității stradale în care, pe lângă jandarmerie și poliția de frontieră, vor fi atrase și societățile de pază, poliția comunitară, voluntari și reprezentanți ai unităților hoteliere.

Creșterea siguranței cetățeanului, prin asigurarea ordinii și siguranței publice, îmbunătățirea activității de prevenire și combatere a criminalității, consolidarea relațiilor parteneriale cu populația, reducerea nivelului victimizării populației și asigurarea vizibilității efectivelor instituției, reprezintă obiectivele principale ale Poliției Române.

Analiza evoluției dinamicii accidentelor rutiere întocmite la nivelul Serviciului Rutier Tulcea a relevat faptul că în perioada 01.01-30.06.2016, pe drumurile publice deschise circulației publice din jud. Tulcea, s-au produs 33 accidente rutiere grave (-7 față de perioadă anterioară 2015) în care și-au pierdut viața 5 persoane (—4 față de perioadă anterioară 2015) iar alte 31 au suferit vătămări corporale grave (—11 față de perioadă anterioară 2015).

ACTIVITĂȚI ÎN TIMPUL SEZONULUI ESTIVAL

Pentru depistarea încălcărilor de lege la regimul circulației rutiere și combaterea faptelor penale de altă natură (țigări, alcool), se vor constitui echipe de polițiști care vor acționa prin filtre și microfiltre cu blocarea și controlul total al traficului, atât ziua cât și noaptea, în locurile unde situația operativă impune.

În cazul unor evenimente în care sunt angajați cetățeni străini (accidente de circulație) se vor lua măsuri de cercetare la fața locului și de raportare la Inspectoratul General al Poliției Române — Direcția Rutieră, în cooperare cu lucrătorii O.R.I.

Asigurarea prezenței active a agenților de poliție rutieră la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice precum și pe traseele ce acced către acestea, relația Tulcea — Constanța; Tulcea — Brăila; Tulcea — Galați; Constanța — Atmagea — Ciucurova — Brăila; București — Tulcea — Dunavățul de Jos.

Organizarea de acțiuni cu efective mărite pe traseele cu valori ridicate ale traficului, în special în zilele de vineri, duminică și luni, în intervalul 06:30-09:30, acționându-se cu aparatele radar, pe două-trei schimburi, pentru prevenirea comiterii de evenimente rutiere.

Lucrătorii serviciului împreună cu lucrătorii cu atribuții pe linie de circulație din cadrul posturilor de poliție comunale vor participa la acțiunile organizate pentru combaterea vitezei, în sistem releu, prin executarea supravegherii traficului rutier de către lucrătorii de la posturile de poliție comunale cu aparatele radar.

Se vor organiza acțiuni pentru combaterea vitezei, prin folosirea aparatelor Radar — tip Autovision în cascadă cu județul Constanța, pe relația Tulcea — Constanța și Tulcea — Hârșova.

Organizarea de acțiuni, săptămânal, în baza unui grafic, cu specialiști din cadrul I.S.C.T.R. pentru depistarea conducătorilor auto care circulă cu defecțiuni tehnice, efectuează transport ilegal de mărfuri și persoane sau care poluează mediul.

În sezonul estival 2016 se vor stabili echipe mixte operative, formate din specialiști din cadrul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu și ale Serviciului Rutier și se va acorda sprijin reciproc în desfășurarea activităților de monitorizare, prevenire, control și intervenție în cazul constatării și sancționării contravenționale prevăzute de reglementările legale privind securitatea mediului și siguranța circulației.

REZULTATE OBȚINUTE — PERIOADA 15.06 — 13.07.2016:

În perioada analizată, în cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, s-a întocmit situația cu excursiile planificate de unitățile de învățământ din județul Tulcea, ocazie cu care lucrătorii de poliție rutieră au asigurat plecarea în siguranță a elevilor în excursiile planificate în alte județe — un număr de 13 și în județul Tulcea — un număr de 17, fără a se constata vreun incident din partea organizatorilor sau a firmelor de transport.

S-au asigurat măsuri de siguranță rutieră, în perioada 18 — 20 iunie 2016, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor, pe traseele care converg către locurile de agrement și către Delta Dunării fără a se înregistra evenimente rutiere deosebite.

În urma activităților desfășurate, s-au constatat următoarele:

— Total permise de conducere reținute: 134 din care pentru alcool — 18; viteză — 30 și altele — 86

— Total certificate înmatriculare retrase — 57

— Aparate Radar folosite zilnic — 8

— Total infracțiuni la regimul siguranței rutiere — 26

— Contravenții aplicate — 2047, din care pentru alcool — 15; viteză — 716 și altele — 1316

— Valoare sancțiuni aplicate — 513.000