Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

MEGA MANIFESTAŢIE: LA ROWMANIA, PATZAICHIN ŞI CONSILIUL JUDEŢEAN CHEAMĂ TULCENII PE FALEZĂ PENTRU RECUPERAREA PORTULUI! MEGA MANIFESTAŢIE: LA ROWMANIA, PATZAICHIN ŞI CONSILIUL JUDEŢEAN CHEAMĂ TULCENII PE FALEZĂ PENTRU RECUPERAREA PORTULUI!
Portul şi, implicit, faleza municipiului Tulcea ar putea reveni, în scurt timp, în administrarea autorităţilor locale, mai exact a Consiliului Judeţean. Obiectivele, aflate actualmente... MEGA MANIFESTAŢIE: LA ROWMANIA, PATZAICHIN ŞI CONSILIUL JUDEŢEAN CHEAMĂ TULCENII PE FALEZĂ PENTRU RECUPERAREA PORTULUI!

10Portul şi, implicit, faleza municipiului Tulcea ar putea reveni, în scurt timp, în administrarea autorităţilor locale, mai exact a Consiliului Judeţean. Obiectivele, aflate actualmente în „ograda” Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi constituie, de cel puţin patru ani, o preocupare constantă a conducerii judeţului. Faptul că, de mai mult de 20 de ani, instituţia gălăţeană mai sus menţionată încasează din această administrare venituri deloc de neglijat care ar fi trebuit să revină de fapt autorităţilor judeţului nostru, la care se adaugă starea deplorabilă în care a ajuns să arate faleza municipiului, fără a se putea interveni în cea mai mică măsură la nivel local – şi asta din simplul fapt că faleza nu ne aparţine în totalitate şi, în consecinţă, nu pot fi demarate operaţiuni de reabilitare fără acceptul şi implicarea APDM – au determinat urgentarea demersurilor în această direcţie ale administraţiei judeţului către Guvern. Şi, iată, că, în sfârşit, se întrevăd speranţe reale ca Tulcea să-şi recapete ceea ce-i aparţine în prezent doar cu numele.


6„Revenirea acestor obiective în administrarea noastră, a judeţului nostru, ne preocupă de multă vreme. În plus, sunt probleme pe care şi cetăţenii le ridică deja constant. De ce arată faleza aşa cum arată, de ce nu se întâmplă nimic ca ea să fie reparată, de ce un port care este pe teritoriul administrativ al municipiului Tulcea, în judeţul Tulcea, este administrat prost, rău, de către APDM. Mulţi dintre tulceni probabil nu ştiu că, cel puţin în ceea ce priveşte faleza, cheiul acesteia este administrat de instituţia din Galaţi, fapt ce a generat, în timp, o mare anomalie. Avem faleză, dar, de fapt, n-o avem. De aceea, nu se pot face reparaţii, de aceea faleza mai are puţin şi cade. Situaţia nu mai poate continua în acest fel, lucru pe care l-am ştiut de când am venit la conducerea Consiliului Judeţean. De aceea, în ultimii ani am întreprins o serie întreagă de demersuri, unele soldate cu mai puţin succes, altele care, iată, prind contur. Cert e că nu vom renunţa la ceea ce ne-am propus, întrucât este în joc viitorul judeţului nostru, al comunităţii noastre. Vom face tot ceea este posibil să aducem Portul Tulcea la el acasă”
, a declarat, în acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu.

La Guvern, cu jalba-n băţ

1Ca un scurt istoric al iniţiativelor de preluare a portului şi a falezei de la APDM Galaţi, în ultima perioadă au avut loc mai multe întruniri la Guvern, ultima de acest gen, convocată de premierul Dacian Cioloş, având loc în urmă cu aproximativ trei săptămâni. La această întâlnire au participat şi reprezentanţi ai ministerelor cu impact în această decizie, mai exact Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cu acest prilej, au avut loc discuţii în vederea identificării soluţiilor prin care Portul Tulcea poate trece în administrarea autorităţilor locale.

„În urma discuţiilor purtate la Guvern, au fost identificate soluţii, atât o soluţie legislativă, mai exact modificarea unei legi care se află în Parlament în momentul de faţă şi care va intra în dezbatere în prima şedinţă din următoarea sesiune parlamentară, cât şi un proiect de hotărâre de Guvern având ca obiect trecerea Portului Tulcea în administrarea Consiliului Judeţean Tulcea”, a precizat preşedintele Horia Teodorescu.

4  Odată acest obiectiv îndeplinit, faleza va putea fi reabilitată, ca parte a unui amplu proiect. Concret, prin Strategia de Dezvoltare Integrată a Deltei Dunării ce va fi implementată prin ITI Delta Dunării, există sume ce vizează investiţii în Portul Tulcea, pentru modernizarea falezei, pentru infrastructura de transport.

Ca o veste bună pentru noi, tulcenii, în prima parte a lunii septembrie, prim-ministrul Dacian Cioloş este aşteptat la Tulcea, împreună cu vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, urmând a fi tratată tangenţial şi  problema specifică a ITI Delta Dunării.

Flash-mob pe faleză, pentru faleză

cjpÎn urmă cu o săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat intenţia organizării unui flash-mob, pe data de 26 august 2016, la orele 18.00, cu ocazia deschiderii Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle – Rowmania, care să reunească cetăţeni din municipiu şi judeţ precum şi agenţi economici cu interese în zona portului, în vederea exprimării dorinţei comune de a recupera Portul şi faleza între graniţele administrative ale judeţului Tulcea.

 „De câţiva ani, n-am astâmpăr când ştiu că Portul Tulcea nu este administrat de comunitatea locală. Nu este normal ca poarta care deschide Delta Dunării să nu fie a noastră. Dacă nu reuşim acum să batem fierul cât e cald, nu cred că acest lucru va mai fi posibil. Vrem să înştiinţaţi oamenii că prin simpla prezenţă pe faleză pentru susţinerea acestei idei pot ajuta comunitatea locală. Dacă va fi nevoie, vom merge şi în Parlament şi la Comisie, să spunem că este şi susţinerea locală pentru această idee. Vrem să strângem cât mai multe ambarcaţiuni, cât mai mulţi operatori care doresc ca portul Tulcea să ajungă la comunitatea locală”, a declarat Ivan Patzaichin, cu prilejul conferinţei de presă care a anunţat evenimentul de pe faleza municipiului.

Manifestarea de susţinere anunţată nu se doreşte a fi un protest voluntar şi încrâncenat, ci o fiestă de susţinere a unei idei. Sute de benzi colorate vor uni vasele din port de faleză, într-un flash-mob unic pentru municipiul Tulcea. Rămâne să sperăm că toate aceste demersuri vor avea, în cele din urmă, un rezultat fericit pentru judeţul Tulcea şi locuitorii acestuia.