”METODA CONCURSUL” – O ALTĂ METODĂ INGENIOASĂ DE PĂGUBIRE

 

”Bună ziua, sunteți fericitul câștigător al sumei de 10.000 de euro!”, așa începe de obicei lungul șir al dezamăgilor persoanelor care se încântă la câștiguri substanțiale venite din partea unor persoane ce pretind că sunt reprezenzanți ai firmelor de telefonie mobilă, bănci sau furnizori de servicii.

Întrebarea logică ce ar trebui să și-o adreseze cei care primesc astfel de telefoane este dacă au participat vreodată la vreun concurs organizat de vreuna dintre firmele ce pretind că îi premiază, deoarece, în mod normal, pentru a fi vreun finalist trebuie întâi să te înscri într-un concurs. Nimeni nu își alege finaliștii la întâmplare sau eventual din cartea de telefoane și nimeni nu oferă sume substanțiale doar pentru simplul motiv al existenței unor înscrisul în vreun document.De foarte multe ori, lipsurile financiare și promisiunile de scoatere din acest impas bănesc primează în fața tuturor raționamentelor logice și astfel, viitoarele victime dau curs cererii infractorilor fie de a depune sume de bani în anumite conturi în vederea ridicării premiului, fie de a trimite coduri de încărcare ale cartelelor telefonice în conformitate cu indicațiile destul de stricte ale celor ce pun la cale astfel de înșelătorii.

Pentru a fi cât mai credibilă înșelăciunea, autorii vor cere câteva date personale, iar dacă nu aveți cont deschis la o anumită bancă vor da dovadă de multă amabilitate și vă vor promite că acest lucur îl vor rezolva ei în numele dumneavoastră. De la toate aceste promisiuni frumoase, pline de amabilitate până la o situație dezamăgitoare și total păguboasă nu este decât un pas foarte mic. Rezultatul scontat este iminent, infractorii reușind să își ușureze traiul prin acumularea de venituri necuvenite, iar victimele nu fac nimic altceva decât să se afunde în datorii bănești mult mai mari.

Având în vedere cele menționate anterior, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea vă recomandă să aveți în vedere următoarele aspecte:

1. nicio firmă de telefonie mobilă, unitate bancară sau altă instituție prestatoare de servicii nu organizează concursuri ascunse în care câștigătorii sunt aleși aleatoriu din cărțile de telefoane sau de pe internet; de obicei, concursurile organizate de diferite instituții beneficiază de o bună mediatizare atât la nivel local cât și la nivel național, prin intermediul tuturor canalelor media sau internet.

2. premiile reale oferite de diferite firme serioase sunt de cele mai multe ori simbolice sau modice și în niciun caz nu se ridică la sume de zeci de mii de euro.

3. nu oferiți date cu caracter personal apelanților care pretind a fi reprezentații diferitelor firme și vă informează de câștigarea unor concursuri.

4. nu postați pe site-uri de socializare date cu caracter personal sau diferite aspecte care să reflecte bugetul de care dispuneți sau eventual vreun impas finaciar în care vă aflați.

5. nu depuneți bani în conturi bancare menționate de către cei ce v-au promis câștiguri substanțiale în urma unor concursuri.

6. nu trimiteți coduri de reîncărcare ale cartelelor telefonice persoanelor străine.

7. nu dați crezare persoanelor care vă promit deschiderea de conturi bancare în numele dumneavoastră; un cont bancar se deschide în mod normal numai de către viitorul titular al acestuia.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurttimp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii.

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității