Miliardele de euro alocate prin PNRR nu sunt un cadou al Europei pentru România, ci reprezintă drumul cel mai scurt către dezvoltare”

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu înseamnă un cadou al Uniunii Europene pentru România, ci este o şansă uriaşă cu care posibil să nu ne mai întâlnim în următoarele decenii.

Vizita la Bucureşti a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reprezintă semnalul transformării ţării noastre într-un imens şantier până în 2026. Este un moment important pentru România, de noi depinde dacă reuşim să schimbăm din temelii această ţară.

Nu este însă cazul să petrecem. Euforia ar trebui să se încheie repede. Cele 29 de miliarde de euro le vom obţine prin multă muncă şi numai dacă vom fi capabili să ducem proiectele la care ne angajăm la bun sfârşit. Am văzut ce s-a întâmplat în exerciţiile financiare anterioare, când nu am fost în stare să cheltuim integral banii alocaţi României. Rămâne de văzut dacă am învăţat ceva din experienţele neplăcute de după 2007, când am crezut că autostrăzile, spitalele sau şcolile se vor construi singure.

PNRR înseamnă dezvoltare, dar este şi despre seriozitate şi responsabilitate. După aprobarea proiectului de către Comisia Europeană, va trebui să trecem la treabă.

Planul de redresare ne va permite să alocăm resurse financiare generoase pentru reconstrucţia României după criza Covid, dar şi pentru a ne atinge obiectivele ambiţioase pe termen mediu şi lung. Nu vom putea dezvolta România fără o creştere economică sănătoasă, fără a crea locuri noi de muncă, fără investiţii sau fără măsuri coerente de stimulare a mediului de afaceri.

Prin PNRR, România se angajează că va construi sute de kilometri de autostradă, va moderniza alte câteva sute de kilometri de cale ferată şi va realiza peste 3.500 de kilometri de reţele de apă şi canalizare. Sunt preconizate investiţii în toate domeniile, inclusiv în sănătate şi educaţie.

Vestea bună este că banii nu vor merge în consum, ci vor fi dirijaţi către investiţii. Pentru aceasta avem nevoie de o guvernare stabilă, dar şi de un climat politic sănătos, fără abordări electorale şi populiste.

Chiar dacă o parte a societăţii este încă sceptică, am încredere că lucrurile se vor mişca cu rapiditate în direcţia dorită de noi toţi, iar PNRR va fi un succes.

George Șișcu

Deputat PNL în Parlamentul României