Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ministrul Apărării afirmă că baza de antrenament de la Babadag este una dintre cele mai importante ale Armatei Române Ministrul Apărării afirmă că baza de antrenament de la Babadag este una dintre cele mai importante ale Armatei Române
 Mircea Dușa recunoaște că salarizarea soldaților români cu competențe NATO este „influențată de bugetul țării” Președintele Organizației de Femei a PSD Tulcea, deputatul Neviser... Ministrul Apărării afirmă că baza de antrenament de la Babadag este una dintre cele mai importante ale Armatei Române

zaharcu Mircea Dușa recunoaște că salarizarea soldaților români cu competențe NATO este „influențată de bugetul țării”

Președintele Organizației de Femei a PSD Tulcea, deputatul Neviser Zaharcu, a primit răspuns din partea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, la interpelarea cu tema desfășurării exerciţiilor militare comune ale României cu aliaţii NATO de la Babadag. În documentul oficial trimis conducerii MApN, parlamentarul social-democrat a reiterat faptul că intensificarea acţiunilor militarilor din ţările NATO desfăşurate în România în ultima perioadă constituie un fapt absolut normal în condiţiile expansiunii armate a Federaţiei Ruse în estul Europei. „Rând pe rând, a arătat Neviser Zaharcu, s-au desfăşurat numeroase exerciţii comune ale soldaţilor noştri împreună cu cei ai ţărilor aliate din NATO, antrenamentele în care au fost angrenaţi militarii români fiind extreme de pozitive. Spre exemplu, Operațiunea Atlantic Resolve a presupus mai multe exerciţii în România, constituind în acelaşi timp o suplimentare a numărului de exerciţii cu aliaţii NATO, menită să demonstreze angajamentul SUA față de securitatea colectivă și să susțină interoperabilitatea între forțele aliate”. Deputatul PSD a mai amintit că între locaţiile alese pentru aceste exerciții de pregătire se află şi Babadag, din judeţul Tulcea, unde s-au antrenat în ultima perioadă sute parașutiști din cadrul Batalionului de Forțe Speciale al Brigăzii 173 al NATO, efectuând chiar trageri cu muniție de război, exersându-și astfel competențele și desfășurând o operațiune aeropurtată comună. În finalul interpelării, parlamentarul tulcean l-a întrebat pe ministrul Apărării următoarele: „1. Care este nivelul de pregătire al militarilor români comparativ cu cei din celelalte ţări ale blocului NATO?; 2. Care este salarizarea soldaţilor români cu competenţe NATO, vis-a-vis de celelalte ţări aliate?; 3. Ce misiuni şi antrenamente mai are în vedere MApN la Babadag în acest an, şi ce măsuri luaţi pentru informarea cetăţenilor din zonă?; 4. Care sunt progresele făcute în ultima perioadă din punct de vedere militar de către România, în ceea ce priveşte conservarea şi sporirea interoperabilității cu structurile similare din NATO?”
În răspunsul remis deputatului Zaharcu, ministrul Mircea Dușa a apreciat că sistemul instruirii Armatei României, după accederea în NATO, s-a orientat şi adaptat noilor cerinţe impuse de viitoarele misiuni în cadrul Alianţei, și astfel s-a acţionat în scopul perfecţionării aspectelor specifice instrucţiei comandamentelor şi trupelor pentru realizarea interoperabilităţii cu forţele aliate. „Personalul şi structuri din Armata României participante la misiuni externe în teatrele de operaţii sau în cadrul comandamentelor NATO, au demonstrat competenţă, profesionalism şi se bucură de aprecierea tuturor celor cu care cooperează”, a subliniat ministrul Apărării.
În ceea ce priveşte salarizarea soldaţilor români cu competenţe NATO în comparaţie cu celelalte ţări aliate, ministrul Apărării a recunoscut că „este firesc ca aceasta să fie influenţată de bugetul ţării, lucru de altfel valabil şi pentru celelalte state NATO”.
Referitor la misiunile şi antrenamentele pe care Ministerul Apărării Naţionale le-ar putea desfăşura la Babadag, Dușa a răspuns că „facilitatea de instruire de la Babadag este una dintre cele mai importante de acest gen, aflate la dispoziţia Armatei Române”. „Informarea populaţiei se va face în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către cei care administrează desfăşurarea activităţilor în poligoanele şi terenurile de instrucţie, precum şi de structurile de Relaţii Publice ale Ministerului Apărării Naţionale, prin mass-media centrală sau locală”, a mai adăugat Mircea Dușa.
Cât privește întrebarea privitoare la progresele făcute în ultima perioadă din punct de vedere militar de către România în ceea ce priveşte conservarea şi sporirea interoperabilităţii cu structurile similare din NATO, „semnalăm că aceasta constituie o prioritate majoră, realizată în principal prin participarea la operaţii internaţionale pentru onorarea angajamentelor asumate la NATO şi UE, precum şi prin implicarea de substanţă în exerciţii multinaţionale desfăşurate în ţară sau în afara teritoriului naţional”, a conchis ministrul Apărării Naționale, în răspunsul la interpelarea deputatului Neviser Zaharcu.

Biroul de Presă al deputatului PSD de Tulcea Neviser Zaharcu, 19 august 2015