MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC: Mai țineți minte marele scandal din Delta Dunării, mediatizat anul trecut pe toate posturile naționale?

Mai țineți minte marele scandal din Delta Dunării, mediatizat anul trecut pe toate posturile naționale?

Pe data de 10 mai 2019, în Delta Dunării a avut loc un incident violent devenit viral la acea vreme pe rețelele de socializare, stârnind mânie şi sute de comentarii. Un grup de turiști străini, ornitologi, care se aflau în deltă pentru a observa păsările din zonă, a fost hărțuit și agresat de către alți turiști. Incidentul a fost filmat de către ghidul turiștilor germani, Eugen Daniel Petrescu, iar filmulețul a devenit viral și a fost preluat și de către mass media. Inclusiv momentul în care agresorii au aruncat cu un pahar, provocând rănirea ghidului de turism. În final, după luni de anchetă, părțile s-au împăcat!

La data de 10.05.2019, polițiștii IPJ Tulcea au fost sesizați prin plângere depusă de un bărbat, de 44 de ani, din localitatea Maliuc, la sediul Postului de Poliție Maliuc, despre faptul că în cursul aceleiași zile, în zona Mila 23, în timp ce se afla într-o ambarcațiune cu turiști străini, a fost agresat de o persoană necunoscută, aflată într-o altă ambarcațiune. În urma agresiunii, reclamantul a fost rănit. În baza sesizării și activităților desfășurate imediat de polițiști, a fost identificată persoana implicată, fiind vorba de un bărbat de 43 ani din jud. Argeș. În cauză s-a întocmit dosar penal, în care se continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.
IPJ Tulcea.

Ulterior, după anchetă Poliției, la data de 13 ianuarie 2020 dosarul a fost transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea. Apoi, surpriză, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, s-a luat măsura clasării dosarului în urma împăcării părților și retragerea plăngerii. În final, mult zgomot pentru nimic, sau în fine, pentru cum s-au înțeles părțile…

CE POVESTEA VICTIMA LA MOMENTUL RESPECTIV

„Ieri spre seară ieşim la o plimbare cu şalupa spre lacul Trei Iezere cu un grup de ornitologi din Germania. Aproape de intrarea în lac apare o barcă rapidă condusă aparent de nişte “băieţaşi” turmentaţi care accelerează şi trec pe lângă noi în trombă provocând un val de un metru ce aproape ne-a zburat de pe scaune.
Am făcut semn să oprească dar nici vorbă, conducătorul a întors barca şi a revenit în trombă înjurând şi tachinându-ne iar după câteva schimburi de urări s-au întors şi au făcut o nouă rundă în jurul barcii spre stupefierea nemţilor. Eu am început să filmez iar restul puteţi vedea în filmarea şi pozele postate mai jos. Unul din ocupanţii barcii a aruncat cu un pahar de sticlă lovindu-mă direct în ochi. La impact paharul s-a spart producându-mi mai multe tăieturi din care două destul de adânci. Clienţii mei au rămas stupefiaţi la vederea sângelui care ţâşnea din faţa mea crezând că am pierdut un ochi.
Acum rămâne să vedem ce stabilesc autorităţile dar din păcate acest incident nu este unul singular. De ani de zile nimeni nu face nimic în privinţa teribiliştilor de bani gata sau a celor ce considera Delta Dunării ca un tărâm al nimănui unde nu există lege, reguli sau bun simţ.
În România lui 2019 încă domneşte legea lui -” Ba tu ştii cine sunt eu?” – “Ba saracilor” şi “Ba eu am bani şi fac ce vreau”. Problema este ca nimeni, dar absolut nimeni nu ia nicio măsură pentru a combate aceste derapaje care în scurt timp vor duce la probleme şi mai serioase în Delta Dunării.
Deja prezenţa miilor de bărci rapide ce vantura apele rezervaţiei are un impact semnificativ asupra mediului în tot ansamblul lui dar în combinaţie cu nesimţirea, lipsa de educaţie şi nerespectarea legii vă duce la transformarea acestui mic paradis într-un parc de aventura în care adrenalina data de motoarele de mare putere va fi singura atracţie.
Eu spun că a sosit momentul să luăm atitudine şi să punem puţin piciorul în prag pentru că altfel ne tăiem craca de sub picioare. Aş dori să văd şi eu măcar o clarificare a legii care permite accesul pe teritoriul rezervaţiei, să văd că cineva se gândeşte mai departe de ziua de mâine.
Aş dori să văd măcar o autorizaţie de acces în Delta Dunării suspendată din cauza nerespectării vitezei sau lipsei de respect pentru natura dar sperata cred că este deja moartă.
Delta este văzută de autorităţi doar ca o vacă de muls, un teren de joacă şi de impresionat “bastanii” când vin la pescuit sau o sursă de peşte şi icre cu care să se ungă rotitele de la Bucureşti pentru a continua cu distrugerea lentă a acesteia “scria revoltat la data de 11 mai pe propria pagină de facebook victima incidentului, Daniel Petrescu.

La data de 10.05.2019, polițiștii IPJ Tulcea au fost sesizați prin plângere depusă de un bărbat, de 44 de ani, din localitatea Maliuc, la sediul Postului de Poliție Maliuc, despre faptul că în cursul aceleiași zile, în zona Mila 23, în timp ce se afla într-o ambarcațiune cu turiști străini, a fost agresat de o persoană necunoscută, aflată într-o altă ambarcațiune.
În urma agresiunii, reclamantul a fost rănit.
În baza sesizării și activităților desfășurate imediat de polițiști, a fost identificată persoana implicată, fiind vorba de un bărbat de 43 ani din jud. Argeș.
În cauză s-a întocmit dosar penal, în care se continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.
IPJ Tulcea