Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Noutatea editorială a acestui an este scrisă de un tulcean, colonelul în rezervă Lucian Țugui.Lansarea va avea loc vineri la Casa Avramide Noutatea editorială a acestui an este scrisă de un tulcean, colonelul în rezervă Lucian Țugui.Lansarea va avea loc vineri la Casa Avramide
Fostul polițist Lucian Țugui își lansează vineri cartea „Spionii dintre ape”, o carte despre care spune că este rodul unei documentări dificile și conține... Noutatea editorială a acestui an este scrisă de un tulcean, colonelul în rezervă Lucian Țugui.Lansarea va avea loc vineri la Casa Avramide

Fostul polițist Lucian Țugui își lansează vineri cartea „Spionii dintre ape”, o carte despre care spune că este rodul unei documentări dificile și conține o poveste reală.

Lansarea acestui volum, în cadru unui proiect cultural, se va desfășura la Casa „Avramide” în municipiu, vineri 15 septembrie anul curent, ora 16, 30.

Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale menționa la începutul acestei luni despre o apariție editorială inedită.

„Fiecare loc este încărcat de istorie și, uneori, istoria se lasă descoperită, sunt chiar cuvintele autorului cărții Spionii dintre ape, Lucian Țugui. Volumul, apărut la Editura Militară, este o noutate a acestui an și își propune să aducă în lumină o bucată de istorie din perioada Războiului de Întregire (1916-1918), din zona Dunării și a Deltei Dunării.”[1]

Noutatea editorială a acestui an este scrisă de un tulcean, colonelul în rezervă Lucian Țugui

Despre acesta și despre carte, istoricul Alin Spânu profesor doctor din cadrul Universității București scrie:

„Autorul, un polițist cu experiență și pasionat de istorie în general și de istoria locală în special, a scormonit în arhivele județene și cele din Capitală ca să rezolve un puzzle real. Unul petrecut în urmă cu peste un secol, dar care a lăsat urme adânci, cicatrici sufletești și chiar întrebări la care răspunsurile sunt diverse sau nu există deloc. Firul epic curge lin dar, uneori, vârtejul intrigii cotește brusc și deschide o altă imagine, o altă intrigă. Dacă nu ar fi aparatul critic, cititorul ar putea crede că este un roman noir și nu o realitate dramatică petrecută în perioada de referință. Practic, un grup de cinci indivizi au ajuns să decidă viețile (și decesele) altora. Probabil că psihologii vor avea o explicație, sociologii alta, specialiștii în comportamentul uman vor identifica alte cauze, dar toate sunt post-factum. ”

    Am ajuns în posesia cărții și am răsfoit-o constatând că volumul „vorbește” despre locurile în care trăim. Structurat în 27 de capitole, cartea dezvăluie cititorului 27 de povești adevărate, cutremurătoare, bazate pe dovezi incontestabile. Fiecare personaj este unul cât se poate de real, ancorat în realitățile sumbre ale acelor vremuri și ale unei societăți în căutarea normalului. Nume precum Cozma Franțuzul (pescarul care recruta spioni), Maxim Macarov (contrabandistul care i-a păcălit pe bulgari) sau Hans Hoelling (sulineanul ajutor-șef al serviciului de informații german) fac din acest volum de anchetă istorică un adevărat roman de război.