Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

O legislație mai bună pentru copiii abandonați O legislație mai bună pentru copiii abandonați
​ O problemă sistemică a României o reprezintă birocrația excesivă prin care trebuie să treacă românii care doresc să adopte un copil. ​La începutul... O legislație mai bună pentru copiii abandonați

Deputat Mirela Furtună

O problemă sistemică a României o reprezintă birocrația excesivă prin care trebuie să treacă românii care doresc să adopte un copil.

​La începutul anilor 90 și până la începutul anilor 2000, legislația din România era mult prea laxă, iar unii copii au fost, din păcate, adoptați pentru scopuri incompatibile cu drepturile fundamentale și cu demnitatea umană.

​Din păcate, avem tendința de a trece dintr-o extremă în altă, iar legislația ulterioară a îngreunat excesiv procesul de adopție inclusiv pentru români.

​Din această cauză multor copii abondanați le-a fost furat dreptul de a se dezvolta într-o familie, cu consecințe extrem de negative pentru aceștia.
​De asemenea, anchetele parlamentare au arătat că există probleme deosebit de grave în centrele de plasament pentru copii.

​Vreau să salut, pe această cale, inițiativa doamnei ministru Gabriela Firea, prin care sistemul de adopții va fi simplificat, menținându-se elementele de siguranță pentru a nu permite abuzarea ulterioară a acestora.

​Este o decizie care servește interesul major al copiilor, care vor putea fi adoptați mai ușor și care vor ieși dintr-un sistem care-i condamnă, în general, la o viață la marginea societății. În același timp este și o decizie benefică pentru familiile care doresc să adopte un copil și care vor scăpa de barierele birocratice impuse de actuala legislație.

​Pentru normalizarea sistemului de adopție se va realiza, pentru prima dată după 1990, o centralizare informatică, la nivel național, referitoare la copiii aflați în situații de risc și la familiile vulnerabile.
În paralel vor fi introduse prevederi legale care să asigure accesul familiilor adoptive și al instituțiilor din domeniul protecției copilului și al adopției la acest sistem informatic național, care va cuprinde toți copiii aflați în situații de risc.

​PSD va susține întotdeauna interesul major al copiilor și vom adapta cadrul legislativ pentru a răspunde acestui deziderat.

Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea