Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU PESCARII PROFESIONISTI: ADIO CALCAN! O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU PESCARII PROFESIONISTI: ADIO CALCAN!
Comisia Europeană a propus cota zero pentru pescuitul la calcan în marea Neagră începând cu 1 ianuarie 2016. Propunerea este o lovitură puternică pentru... O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU PESCARII PROFESIONISTI: ADIO CALCAN!

calcanComisia Europeană a propus cota zero pentru pescuitul la calcan în marea Neagră începând cu 1 ianuarie 2016.
Propunerea este o lovitură puternică pentru pescarii tulceni din zona Sulina, cei care şi-au făcut anual cotele la calcan spre deosebire de cei din zona Constantă.
Comisia Europeană spune că deși stocurile de pește din Marea Neagră exploatate de Bulgaria și România sunt împărțite cu țări din afara UE, de exemplu cu Turcia, Ucraina, Georgia și Federația Rusă, nu s-au stabilit capturi totale admisibile (TAC) la nivel regional între țările din interiorul și din afara UE. În fiecare an, începând din 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit TAC-uri autonome pentru stocurile de calcan și șprot, pentru a garanta aplicarea corectă a normelor politicii comune în domeniul pescuitului (PCP).
Având în vedere că țările UE pescuiesc doar 6 % din stocurile de calcan capturate în Marea Neagră, necesitatea de a interveni la nivel internațional și de a institui un program de refacere a stocurilor de calcan în tot bazinul Mării Negre a fost și este o prioritate a Comisiei în ultimii ani.
solotchin1În aceste condiţii pescarii care au muncit cinstiţi şi au făcut cotele aprobate, mai mult, unii chiar accesând recent fonduri europene pentru achiziţia de bărci plus alte investiţii în unelte de pescuit, sunt total nemulţumiţi de această propunere.
„Este o nouă lovitură pentru noi, după cea cu prohibiţia la sturion, măsuri care se iau după ureche, fără să ne întrebe nimeni, fără studii, nu e vina noastră ca în alte părţi nu se raportează capturile, calcan este, doar nu degeaba vin mereu turcii peste noi, iar acum nu vom mai avea voie tot noi să pescuim, este strigător la cer, chiar nimeni nu asculta şi vocea celor de la capătul ţării? “spune unul dintre pescarii sulineni, Cristian Solotchin.
Deja prin intermediul Consiliului Marii Negre – o organizaţie comună romano-bulgara, a fost transmisă către Direcţia Generală Afaceri Maritime şi pescuit o notă de protest în care se atrage atenţia asupra faptului că nu exista destule studii pentru a se decide practic aceasta prohibiţie la calcan şi că deja există măsuri pentru protejarea dezvoltării speciei.
Reprezentanţii pescarilor vor ajunge luni la Ministerul Agriculturii pentru a discuta cu ministrul Achim Irimescu aceasta probleme.