Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

O profesoară extraordinară din Tulcea a fost premiată la Gala MERITO pentru inovație în educație O profesoară extraordinară din Tulcea a fost premiată la Gala MERITO pentru inovație în educație
Laura Nicoleta Felea, profesoară de Istorie la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” şi Director al Palatului Copiilor din Tulcea, a fost premiată pentru performanțe deosebite... O profesoară extraordinară din Tulcea a fost premiată la Gala MERITO pentru inovație în educație

Laura Nicoleta Felea, profesoară de Istorie la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” şi Director al Palatului Copiilor din Tulcea, a fost premiată pentru performanțe deosebite în educație la Gala MERITO.

26 mai 2022

Laura Felea, profesoară de Istorie la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” şi Director al Palatului Copiilor din Tulcea, este printre cei 14 premianți ai Galei MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscrie astfel în comunitatea celor 81 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți până acum de Romanian Business Leaders (RBL).

Laura Felea, 43 ani, absolventă a Facultății de Istorie București, profesoară şi director în cadrul Palatului Copiilor, a avut mereu abilitățile necesare de a lucra cu copii de toate vârstele, de a-i îndruma și a-i susține prin proiectele în care este implicată. Totodată este de 20 ani și voluntar la ONG-ul Tineri pentru Tineri, care promovează educația pentru sănătate.
„Scopul cercului meu de la Palatul Copiilor este ca, prin învățarea experiențială, să dezvolte niște abilități care nu se cultivă în școală: de cetățenie activă, de voluntariat, de implicare, abilități de vorbit în public.” – extras din povestea profesoarei, documentată pentru premiul MERITO.

“Dincolo de a-i învăţa pe copii, inspiră. În contextul zilelor pe care le trăim, m-a impresionat că doamna profesoară predă istorie şi, mai mult de atât, îi face pe copii să înţeleagă istoria, mai degrabă decât să memoreze datele istorice. Inspiră copiii să se implice civic, lucrează cu ei şi îi învaţă să facă voluntariat, căci doar aşa se poate face schimbarea.” a menţionat Angela Roşca, Managing Partner al TaxHouse, partener al Galei MERITO, în discursul de introducere a premiului.

“Vă mulţumesc că aţi crezut în mine. Aş vrea să vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră: aşa cum în fiecare dintre noi a crezut cineva şi am ajuns aici unde suntem, să credeţi în copiii dumneavoastră ca să ajungă şi ei acolo unde le este menirea. Dacă noi o să le dăm aripi, o să zboare, iar dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie ca noi să facem primul pas. Dacă iubeşti cu adevărat ceea ce faci, ai să reuşeşti. Eu iubesc cu adevărat ceea ce fac – nu e o profesie, e o pasiune, iar eu sunt, dincolo de toate, un om care face Educaţie cu dragoste.” a spus emoţionată Laura Felea, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

Ceilalţi 13 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Sorin Haiduc, profesor de Matematică şi Daniel Petrule, profesor de Educaţie Fizică, directori MERITO 2022; Anca Mezei, profesoară pentru învăţământul preşcolar, educatoarea MERITO 2022; Anca Dediu (şi director), Laura Piros şi Liliana Chivulescu, profesoare pentru învăţământul primar; Liliana Olăraşu, Gabriella Zsombori, Mădălin Ghiuler şi Elisabeta Niţă (profesoară de spital şi Psiholog), profesori de Matematică; Nicoleta şi Emil Munteanu, profesori de Limba şi Literatura Română; Ion David Pirneci, profesor de Istorie.
Laurea Felea este a doua laureată MERITO din judeţul Tulcea, după Antoneta Împuşcatu, premiată în 2019.

Pe 18 mai 2022, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au celebrat a VII-a generație de profesori MERITO, la finalul primei zile de Romanian Business Leaders Summit.
“Este înălţător să avem în faţa noastră profesori dedicaţi, cu vocaţie, care inovează şi înnobilează, deopotrivă, sistemul de educaţie. Comunităţile şcolare în care activează profesorii MERITO beneficiază de competenţele, de pasiunea lor pentru învăţământ şi au ocazia de a fi părtaşe la dovada vie că omul sfinţeşte locul. Felicit cadrele didactice premiate astăzi! Meritele dumneavoastră sunt incontestabile şi mă bucur că elevii pe care îi îndrumaţi au şansa uriaşă de a beneficia de veritabili mentori în formarea lor. Vă mulţumesc!” a fost mesajul transmis în deschiderea Galei de către doamna Ligia Deca, Consilier Prezidenţial, Departamentul Educaţie-Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. La eveniment au participat și domnii Sorin Ion, Secretar de Stat pentru Învăţământul Preuniversitar, în cadrul Ministerului Educației, respectiv Radu Szekely, consilier al Ministrului Educaţiei.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Sunt aduşi în fața publicului și în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală. Cei 14 profesori MERITO 2022 sunt din toată ţara; din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite.
Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu. Acesta a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Am avut în vedere criterii de selecţie precum: gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimii 2 ani; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care transmitt în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul.

Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 81 de dascăli, în a căror dezvoltare investim continuu şi care, împreună cu antreprenorii și managerii din RBL, lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online de dezvoltare profesională relevantă pentru aceştia. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 81 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2023, direct pe www.merito.ro.

Povestea completă a Laurei Felea: https://www.proiectulmerito.ro/laura-felea/
Momentul premierii profesoarei: https://youtu.be/RvbOfMiMviM
Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/
Înregistrarea Galei MERITO: https://fb.watch/d5kjnGATiT/
Galerie de imagini de la Gala MERITO: https://tinyurl.com/5at7xewy

Despre Fundația Romanian Business Leaders
Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.
Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație.
RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.
Mai multe detalii pe www.rbls.ro.