O victorie legislativă – introducerea educației financiare

La începutul mandatului am depus o inițiativă legislativă privind educației financiare în școli, alături de educația antreprenorială. Alături de mine au mai semnat domna Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățămând din Camera Deputaților, și domnii deputați Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș.Le mulțumesc pe această cale pentru susținere.

Marți, 7 septembrie a.c., inițiativa legislativă a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu o largă majoritate, ceea ce arată importanța demersului. Urmează dezbaterea și votul în Senat, care
este camera decizională.
Utilitatea introducerii acestor noi competențe a fost recunoscută şi de Guvernul României, care a adoptat un punct de vedere favorabil inițiativei.
Pe scurt, inițiativa are scopul de a dezvolta abilități financiare elementare copiilor, respectiv copii să învețe importanța economisirii şi modul responsabil de gestionare a unui buget, precum şi noțiuni cu privire la diferența dintre un activ și un pasiv, cum funcționează creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasingul), care este diferența dintre un card de credit și un card de debit, ce înseamnă o Instituție Financiar Nebancară (IFN) și cum funcționează creditele acordate pe termen scurt.
Toate aceste competențe sunt absolut nnecesare pentru obținerea unor competențe solide în materie financiară și, în final, a obținerii de către tinerii noștri a independenței financiare.
Sunt convinsă că la începutul anului viitor școlar vom vor fi introduse în școli și noțiuni de educație financiară.
Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea