OAMENII DE AFACERI AU BĂTUT CU PUMNUL ÎN MASĂ, CONSILIERII LOCALI ŞI-AU PUS CENUŞA ÎN CAP

IMMConsilierii locali şi-au turnat cenuşa în cap şi au recunoscut că au greşit când au aprobat în decembrie H.C.L. nr. 204 Privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016
Reprezentanţii oamenilor de afaceri au intervenit ieri în plenul şedinţei Consiliului Local solicitând din nou revenirea asupra hotărârii prin care a fost aprobată cota adiționale și calcularea impozitului/taxelor pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale deţinute de persoanele juridice, la nivelul maxim posibil.
“Vă rugăm să analizați cu multă atenție, să sprijiniți mediul de afaceri din Tulcea și să aprobați anularea cotei adiționale și calcularea impozitului/taxelor pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale deţinute de persoanele juridice, astfel cum Codul Fiscal oferă posibilitatea de calcul: Art. 460 din Codul Fiscal – Calculul impozitului pe clădirile IMM2deținute de persoanele juridice specifică: (1) Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote variabile cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Prin hotărârea Consiliului Local ați aprobat valoarea maximă de 0.2% deşi, legea permite un impozit de până la 0,2%. Propunem un procent de 0.1% EXEMPLU H.C.L. CLUJ NAPOCA – a aprobat un procent 0,1% (2) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote variabile cuprinse între 0,2-1,3%, asupra valorii impozabile a clădirii. Prin hotărârea Consiliului Local s-a aprobat valoarea maximă de 1,3% la care se adaugă cota adițională de 0,2%. Propunem o cotă de 1%. EXEMPLU HCL CLUJ NAPOCA –a aprobat un procent de 1% (8) În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%. Prin hotărârea Consiliului Local s-a aprobat cota impozitului taxei pe clădiri de 5% la care se adaugă cota adițională de 2,5 (majorare cu 50%). Propunem o cotă de 5% conform Codului Fiscal fără cota adițională. Comparând nivelul COTEI ADIȚIONALE cu alte judeţe am constatat că cele din Tulcea sunt semnificativ mai mari” au transmis reprezentanţii IMM-urilor din Tulcea, prin vocea prin vicepreşedintelui Patronatului ÎMM Tulcea, Anişoara Radu.
Tot în plen a mai vorbit şi Sterică Fudulea, care a atras atenţia consilierilor asupra impactului negativ pe care o are mărirea taxelor asupra angajatorilor tulcenii, măriri ce în final ajung să aibă impact negative asupra bugetului deoarece IMM-urile îşi reduc activitatea, numărul angajaţilor sau chiar falimentează.

CONSILIERII ŞI-AU PUS CENUŞA ÎN CAP

Fiind an electoral, consilierii liberali, cei ce deţin majoritatea în Consiliu Local, au plecat capul în fata avalanşei de reproşuri şi au recunoscut că nu întotdeauna consilierii se şi pricep la ce votează, după cum a recunoscut consilierul Alina Frandes.
La rândul său, consilierul liberal Anton Valeriu a recunoscut simplu şi la obiect: “Am greşit!”
Interesat este faptul că la şedinţa din decembrie în care a fost aprobat acest proiect controversat consilierul PSD Andaluzia Luca a ridicat în plen exact problema reclamată în ultima perioadă de oamenii de afaceri, atrăgând atenţia şefei Serviciului Impozite şi Taxe locale asupra cuantumului prea mare.
Reprezentanţii executivului s-au ascuns atunci în spatele Codului Fiscal, ridicând din umeri, însă în şedinţa de ieri, după ce s-a pus presiune în direct, au admis că se poate reveni şi că se poate fixa o cotă mai mică!

Iată momentul înregistrat în decembrie, când Grădinaru ridică din umeri

După ce s-a scuzat elegant ieşind din ecuaţie, explicând că în perioada când s-a aprobat hotărârea el era puţin “reţinut” cu alte treburi, primarul Hogea a promis că situaţia se va remedia şi că se va reveni probabil într-o şedinţă extraordinară asupra cotei de impozitare, aşa cum au solicitat oamenii de afaceri.