Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Obiectivele României în renegocierea PNRR Obiectivele României în renegocierea PNRR
Zilele trecute domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi domnul ministru al fondurilor europene Marcel Boloş au efectuat o vizită la Bruxelles pentru a renegocia anumite... Obiectivele României în renegocierea PNRR

Deputat Mirela Furtună

Zilele trecute domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi domnul ministru al fondurilor europene Marcel Boloş au efectuat o vizită la Bruxelles pentru a renegocia anumite dispoziţii din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.
PSD speră că domnul prim-ministru și ministrul Fondurilor Europene au reuşit să fie convingători în discuțiile de la Comisia Europeană și obțină modificarea PNRR-ului. Sunt cel puțin 3 mize majore, pentru care PSD a militat și a făcut tot ce se putea face, intern și european:
1) eliminarea restricției/pragului de 9,4%, pondere cheltuieli pensii în PIB și reforma pensiilor;
2) introducerea irigațiilor în finanțarea PNRR;
3) prelungirea funcționării termocentralelor pe cărbune și a extracției de cărbune pentru producția națională de energie.
Ministerele PSD și-au făcut datoria. Proiectele necesare sunt gata, premierul a plecat blindat cu argumente și documente.
Ministerul Muncii a lucrat cu Banca Mondială și preia recomandările specialiștilor acesteia pentru reformarea sistemului de pensii, astfel încât să fie eliminate pensiile speciale, fără a fi însă afectate drepturile militarilor.
Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu are condiționată plata pensiilor de un prag în PNRR. Este de neacceptat ca-n următorii 50 de ani România să fie silită să înghețe creșterea pensiilor, din cauza acelui prag de 9,4%!” Deja ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB este de aproximativ 9,3%, în condițiile în care media europeană este consistent mai mare, de aproximativ 13%.
De asemenea, Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul privind irigațiile tinând cont de exigențele europene în materie, pentru care ar fi nevoie de aproximativ 2 mld din PNRR. Este nu doar în interesul României ci și al Uniunii Europene extinderea sustenabilă a irigațiilor din țara noastră pentru că ar asigura randament mai mare dar și o certitudine a culturilor care, fără îndoială, ar contribui la creșterea securității alimentare europeane.
PSD, prin parlamentarii săi, a inițiat și susține ajustări ale Legii Decarbonării, astfel incat să se mențină/să crească producția de energie a țării și implicit să scadă prețul.
PSD îl susține fără nicio rezervă pe premierul Nicolae Ciucă în demersul său de mare interes național și speră că va reuși. De altfel PSD a știut întotdeauna să facă distincție și să pună interesul public major mai presus de obiectivele sale politic-partizane, după cum a demonstrat cu prisosință prin intrarea la guvernare.
Rezolvarea celor trei obiective va ajuta la creşterea pensiilor şi a nivelului de trai pentru seniorii noştri, la asigurarea independenţei alimentare şi la menţinerea unui preţ mai mic pentru producerea energiei electrice, alături de menţinerea locurilor de muncă din sectorul extracţiei de cărbune.
PSD va pune întotdeauna pe primul plan interesul naţional şi al cetăţenilor români!

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea