Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ORAȘUL BABADAG, ÎN BLOCAJ FINANCIAR DIN MOTIV POLITIC! ANUL ȘCOLAR E ÎN PERICOL, FINANȚĂRILE PENTRU PROIECTE POT FI PIERDUTE ORAȘUL BABADAG, ÎN BLOCAJ FINANCIAR DIN MOTIV POLITIC! ANUL ȘCOLAR E ÎN PERICOL, FINANȚĂRILE PENTRU PROIECTE POT FI PIERDUTE
Orașul Babadag este la un pas de colaps financiar, deja fiind pierdute mai multe sute de mii de lei, bani destinați programului de alimente... ORAȘUL BABADAG, ÎN BLOCAJ FINANCIAR DIN MOTIV POLITIC! ANUL ȘCOLAR E ÎN PERICOL, FINANȚĂRILE PENTRU PROIECTE POT FI PIERDUTE

Foto arhiva

Orașul Babadag este la un pas de colaps financiar, deja fiind pierdute mai multe sute de mii de lei, bani destinați programului de alimente pentru elevi, au anunțat reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Tulcea.
În cadrul ședinței Colegiului Prefectural desfășurate luni la sediul Prefecturii Tulcea a fost discutată situația gravă în care se află orașul Babadag, oraș care riscă să rămân cu acest blocaj până la alegerile din 2020!
„Tinand cont de nerespectarea de către UAT Babadag a prevederilor Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu consecințe negative asupra activității de verificare și centralizare a bugetului inițial pe anul 2018 la nivelul județului Tulcea, Administrația Finanțelor Publice a sistat pentru orașul Babadag alimentarea cu cote respective sume defalcate de la bugetul de stat până la aprobarea bugetului local.Din cauza nerespectării acestor termene a fost perturbata activitatea de centralizare a bugetului per ansamblul județului. În această situație orașul Babadag a putut efectua plăți numai din venituri proprii, nu a primit sume din cote defalcate, desemenea a primit prin ordonanța de urgență pentru acordarea de support alimentar pentru preșcolari și elevi suma de 604.000 lei, sumă pe care nu o poate folosi și s-a pierdut Primăria nu mai poate încheia angajamente bugetare noi și nici investiții până la aprobarea bugetului.Este o situație deosebită, nemaintalnita la nivelul județului Tulcea, am dat explicații la minister.Sunt probleme pe partea de asistență socială, nu se pot acorda sume fără să fie prevăzute într-un buget“ a declarat Constantin Iuliana, reprezentantul AFP Tulcea.

https://www.facebook.com/ziaruldetulcea.ro/videos/1542456825865281/

BLOCAJ PE FOND POLITIC

Doi consilieri locali PSD din Babadag au demisionat din funcție din motive personale, însă ca o strategie politică, consilierii PNL au refuzat să se mai prezinte la ședințe pentru validarea celor doi supleanți. Mai mult, prin decizie politică, liberalii au decis să forțeze dizolvarea Consiliului local, pe principiul „ori e laie ori balaie“, ținând cont de faptul că majoritatea simplă în consiliul local Babadag este deținută de PSD cu 9 voturi, în timp ce liberalii au doar 8.S-au gândit astfel liberalii să încerce dizolvarea consiliului și organizarea unor noi alegeri pentru caoricum nu aveau nimic de pierdut, fără să țină însă cont de cheltuieli și de blocajele financiare care deja se fac simțite.După ce nu s-au prezentat la trei ședințe de consiliu local, liberalii au solicitat în instanță prin primarul Georgian Caraman constatarea dizolvării de drept a Consiliului Local. Urmează să vedem ce va decide instanța, însă indiferent de decizie, blocajul financiar rămână.
Și unitățile școlare din Babadag au probleme, riscând să nu mai poată funcționa.
„Inca de la începutul anului au fost semnalate probleme cu unitățile școlare din Babadag, nu au putut angajă cheltuieli, au fost la limită cu asigurarea căldurii pentru elevi,probleme cu realizarea unor proiecte, nu știu cum vor reuși să funcționeze până la sfârșitul anului scolar“ a declarat inspectorul școlar general, Lucica Popisca.

„ O să manifestăm o atenție deosebită legată de modul în care domnul primar gestionează bugetul “

„Este un proces pe rol, în stare incipientă, va mai dura probabil, chiar dacă se dizolvă actualul consiliu situația nu se va rezolvă, până la organizarea unor noi alegeri, stabilirea datei, va mai dura, iar dacă intrăm în anul 2019, legea spune că nu se mai pot organiza alegeri parțiale în anul electoral,așa că riscăm un blocaj lung, cu multe consecințe grave la Babadag“ a spus prefectul Lucian Furdui.

„Normal ei ar fi trebuit să valideze supleanții și lucrurile să funcționeze normal, numai că le-a venit idea asta să nu vacanteze posturile și prin absența de la ședințe au provocat o lipsă de cvorum. Noi în instanță am formulat o opinie, trebuiau să procedeze la validarea supleanților. E posibil că situația să continue până la alegerile din 2020. Probabil că se mai vizează ceva, e doar o alegație, noi știm cu cine lucrăm la Babadag și chestiunea asta e valabilă de mulți ani, în toată această perioadă, atribuțiile legate de bugetul local sunt preluate de primar.O să manifestăm o atenție deosebită legată de modul în care domnul primar gestionează bugetul fără a mai avea hotărâri de consiliul local“ a declarat subprefectul Corvin Bangu.
Vom reveni și cu opiniile celor două părți politice implicate în acest blocaj care afectează întreaga comunitate locală din Babadag.
ׂ