Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PARCUL GEOLOGIC ȘI DE AGREMENT BIDIDIA 2 PRINDE CONTUR. PRIMĂRIA A DEMARAT LICITAȚIA PARCUL GEOLOGIC ȘI DE AGREMENT BIDIDIA 2 PRINDE CONTUR. PRIMĂRIA A DEMARAT LICITAȚIA
Primăria Tulcea a scos la licitație serviciile de elaborare a documentației tehnico-economice și de consultanță pentru obiectivul „Amenajare parc geologic și de agrement “,... PARCUL GEOLOGIC ȘI DE AGREMENT BIDIDIA 2 PRINDE CONTUR. PRIMĂRIA A DEMARAT LICITAȚIA

Primăria Tulcea a scos la licitație serviciile de elaborare a documentației tehnico-economice și de consultanță pentru obiectivul „Amenajare parc geologic și de agrement “, un proiect ce prinde contur, proiect inițiat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, institut condus de fostul președinte Emil Constantinescu. Proiectul, ce a fost supus deja și dezbaterii publice, urmează să fie realizat fie cu fonduri europene, fie printr-un parteneriat public privat, în zona fostei cariere Bididia II.

Cariera „Bididia ÎI”, în prezent închisă definitiv, situată la marginea sudică a orașului Tulcea, în dealul Carierei (la baza căruia se află, în partea sa nordică, muzeul Satului Pescăresc) constituie o deschidere antropică în miezul dealului, frontul estic al exploatării fiind unul din puținele locuri, din Dobrogea de Nord, în care se pot observa caracteristicile a patru formațiuni geologice reprezentative pentru istoria geologică a regiunii. Ca atare, se poate spune că această exploatare oferă un cadru natural foarte potrivit pentru realizarea unui muzeu geologic în aer liber.

DATE DESPRE PROIECT

Amenajarea incintei carierei „Bididia ÎI” are drept scop valorificarea superioară a terenului degradat al unei foste exploatări prin realizarea unui cadru adecvat în care activitățile practice să se îmbine cu cele recreative.
Parcul ecologic și de agrement va avea ca destinație tematică grădina geologică și muzeul mineritului din Dobrogea, cadrul în care urmează să funcționeze fiind cuprins în ansamblul general al parcului de agrement în care se vor putea desfășura activități recreative și sportive. De altfel, chiar principalele elemente reprezentative pentru informațiile geologice vor fi prezentate sub forma unor construcții funcționale și estetice (ex.: drum de contur tematic + ceas solar + complexul circular cu monoliți de roci, labirint din piatră, amfiteatru). Apariția unui perete de escaladă amenajat ar reprezenta o premieră pentru Dobrogea. De asemenea, realizarea unei tiroliene (de circa 300 m lungime și pe o diferență de nivel de câteva zeci de metri) în cadrul parcului de agrement ar reprezenta o premieră pentru Dobrogea de Nord.
Amenajarea „parcului geologic și de agrement” se poate face cu fonduri europene și sau printr-un parteneriat public-privat, Primăria municipiului Tulcea fiind parte activă în acest proiect.