Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Paţzaichin se luptă pentru tulceni: Sunteţi asteptaţi la o manifestare inedită pentru recuperarea portului Tulcea! Paţzaichin se luptă pentru tulceni: Sunteţi asteptaţi la o manifestare inedită pentru recuperarea portului Tulcea!
Autorităţile locale împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 vor organiza în data de 26 august 2016, ora 18.00, o acţiune de susţinere pentru... Paţzaichin se luptă pentru tulceni: Sunteţi asteptaţi la o manifestare inedită pentru recuperarea portului Tulcea!

cjpAutorităţile locale împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 vor organiza în data de 26 august 2016, ora 18.00, o acţiune de susţinere pentru ca Portul Tulcea să revină în administrarea tulcenilor. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea, vineri, 12 august 2016, ora 10.00, Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea a anunţat această acţiune, alături de cei doi viceprimari ai municipiului Tulcea, Andaluzia Luca şi Petre Marinescu. Sprijinul necondiţionat al multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin pentru această idee este decisiv, întrucât flashmobul urmează să se desfășoare în deschiderea Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle.

Sunt probleme pe care cetățenii le ridică. De ce nu se întâmplă nimic în Tulcea, de ce arată        faleza așa cum arată, de ce un port care este pe teritoriul administrativ al municipiului Tulcea, în județul Tulcea, este administrat prost, rău, de către APDM, motiv pentru care am venit astăzi în fața dumneavoastră și prin intermediul dumneavoastră în fața populației din județul Tulcea pentru a ruga să ni se acorde un sprijin pentru o manifestare comună prin care să ne exprimăm dorința ca portul Tulcea să revină în administrarea autorităților locale”, a punctat Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.            

Inițiativa aceasta vine în urma mai multor întâlniri pe care autoritățile locale le-au avut la Guvern, înregistrându-se un sprijin extraordinar din partea Prim-Ministrului Dacian Cioloș. Ultima întâlnire de acest gen a avut loc acum aproximativ 10 zile, la care au participat ministerele care au putere de decizie în domeniu, căutându-se soluții legislative ce vizează trecerea portului Tulcea la autorităților locale.

În context, trebuie menționat că prin Strategia de Dezvoltare Integrată a Deltei Dunării ce va fi implementată prin ITI Delta Dunării, există sume ce vizează investiții în portul Tulcea, pentru modernizarea falezei, pentru infrastructura de transport iar pentru ca aceste lucruri trebuie să se întâmple, este necesar ca portul Tulcea să treacă la autoritățile locale. În prima parte a lunii septembrie, Prim-Ministrul Dacian Cioloș este așteptat la Tulcea, împreună cu Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, urmând a fi tratată tangențial și  problema specifică a ITI Delta Dunării.

De câțiva ani, n-am astâmpăr când știu că Portul Tulcea nu este administrat de comunitatea locală. Nu este normal ca poarta care deschide Delta Dunării să nu fie a noastră. Dacă nu reușim acum să batem fierul cât e cald, nu cred ca acest lucru va mai fi posibil. Vrem să înștiințați oamenii că prin simpla prezență pe faleză pentru susținerea acestei idei pot ajuta comunitatea locală. Dacă va fi nevoie, vom merge și în Parlament și la Comisie, să spunem că este și susținerea locală pentru această idee. Vrem să strângem cât mai multe ambarcațiuni, cât mai mulți operatori care doresc ca portul Tulcea să ajungă la comunitatea locală”, a declarat Ivan Patzaichin.

Acțiunea de susținere anunțată nu se vrea un protest încrâncenat, ci o fiesta de susținere a unei idei. Sute de benzi colorate vor uni vasele din port de faleză, într-un flashmob unic pentru municipiul Tulcea.

comunicat de presa