Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PESCARII DIN DELTA DUNĂRII PROTESTEAZĂ ÎMPOTRIVA ACȚIUNILOR ABUZIVE ALE INSTITUȚIILOR STATULUI PESCARII DIN DELTA DUNĂRII PROTESTEAZĂ ÎMPOTRIVA ACȚIUNILOR ABUZIVE ALE INSTITUȚIILOR STATULUI
Pescarii din zona Mahmudia și Murighiol protestează împotriva unor prevederi abuzive din ordinul de prohibiție, măsuri luate fară consultarea comunităţilor și ne fundamentate prin... PESCARII DIN DELTA DUNĂRII PROTESTEAZĂ ÎMPOTRIVA ACȚIUNILOR ABUZIVE ALE INSTITUȚIILOR STATULUI

Pescarii din zona Mahmudia și Murighiol protestează împotriva unor prevederi abuzive din ordinul de prohibiție, măsuri luate fară consultarea comunităţilor și ne fundamentate prin studii ştiinţifice.
Pescarii comerciali din Delta Dunării acuză Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Agenția Naționala de Pescuit și Acvacultura că îî lasă pe ei și familiile lor fără venituri, împingându-i astfel spre activități ilegale.

Aproximativ 20 de pescari comerciali, reprezentanţi ai asociaţiilor Pescăruşul, Pelicanul, La Cherhana, Egreta, din Mahmudia și Murighiol, au fost primiți joi 8 martie în audiență de prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui
Oamenii au acuzat mai multe aspecte din Ordinul de prohibiție, în special declararea „buclelor “de pe brațul Sfântu Gheorghe ca zonă de protecție, vorbim de interzicerea pescuitului pe cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe, tot timpul anului, cu excepţia zonei cuprinse între kilometrul 16 şi kilometrul 20.
„Ei nu au activitate, nu mai au unde să controleze, hai să închidem buclele să ne facem de treabă. Ne obliga să devenim braconieri, ne transforma din pescari autorizaţi în braconieri. El a fost ziarist, de unde să ştie… dacă se oprește motorul sau bate vântul mai tare pac intri pe zona interzisă, doi metri, și gata eşti braconier, ei stau la pândă!“.
Deasemenea, pescarii au solicitat deschiderea zonei respective pe perioada pescuitului la scrumbie, primăvara.
„Mulţi ne ocupăm şi de turism, au închis pescuitul, turiştii nu mai au voie să pescuiască, i-au alungat de la noi, ce alternativă mai avem? Automat oamenii se duc pe alte zone, nu spunem că decizia cu catch and release e rea, dar să vedem cum vor controla atâţia pescari care vin în deltă, doar pe hârtie va fi interdicţia asta, degeaba… “.
Interzicerea pripoanelor este un alt motiv de nemulțumire:
„Interzic pripoanele după ce ANPA a dat mărci pentru pripoane, plătite de pescari. Un an a dat Biosfera și le-am plătit, anul ăsta nu mai sunt bune am plătit altele, apoi le interzic, e bătaie de joc. Sunt scule mai accesibile pentru pescari, ca preţ, pentru pescuit la somn, sezonier, la carmace este un pescuit tradițional! “.
„Problema cu toanele (zonele) la scrumbie prin ordin celor din Sfântu le-au interzis să mai pescuiască la scrumbie în gura de vărsare a dunării în mare, automat ei se vor muta spre noi, în amonte, în zonele pe care noi le-am curăţat de butuci, am rupt motoarele, zone în care noi pescuim de două zeci de ani “.
Prin Ordinul de prohibiție a fost interzis pescuitul femelelor de raci, în perioada de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 iunie inclusiv, şi a femelelor şi masculilor de raci, în perioada 1 noiembrie-31 decembrie inclusiv.
„Cine a analizat problema racilor, de s-a închis şi la raci, ne rup setcile, au închis de tot, măcar două luni puteau lăsa. Te opresc cele 7 organe de control şi stau să verifice racii sub coadă, dacă ai o femelă gata, eşti braconier, dosar penal, mare succes național! O să cumpărăm toţi din import iar pescarii ajung şomeri cu dosare penale “au reclamat pescarii.
O altă mare problemă o reprezintă interdicția stupidă legată de pescuitul la mare: „Nu se poate pescui decât în derivă, fără scule fixe, omoară tot pescuţul la mare. Spre Constantă au voie, la noi nu “.
Dincolo de aspectele punctuale, semnalate reprezentantului guvernului în teritoriu, pescarii se plâng de agresivitatea organelor de control, care coroborată cu impunerile legale dau impresia unei acțiuni concertate menite să distrugă pescuitul și să alunge pescarii comerciali din Delta, interesele din spatele acestor acțiuni fiind deja cunoscute la nivel local…
„Avem un coleg controlat de şase ori într-o zi, toţi sunt la fel, aceeaşi foame o au toate organele de control, cei mai agitaţi sunt frontieră şi Poliţia Deltei. În loc să rezolve problemele grave, cum sunt şacalii care atacă deja gospodăriile, pe cei care încalcă legile la lumina zilei, ei creează probleme pescarilor “.
Problemele reclamate au fost preluate iar prefectul Furdui a promis că le va analiza împreună cu factorii de decizie.
După întâlnirea de la Prefectură pescarii s-au deplasat și la sediul A.R.B.D.D. unde s-au întâlnit cu guvernatorul Mălin Mușetescu, concluziile întâlnirii postate pe pagina instituției fiind că instituția s-a transformat într-o firmă de consultanță pe probleme sindicale, după ce a devenise agenţie de angajare a persoanelor incapabile să promoveze un concurs legal..
Mai exact, problemele stringente au fost transformate într-o promisiune pentru 2019…
„DE VORBĂ CU PESCARII
În data de 8 martie 2018, la sediul ARBDD a avut loc întâlnirea ad-hoc cu pescarii comerciali din localitățile Mahmudia și Murighiol, subiectul discuțiilor fiind Ordinul de prohibiție.
În cadrul discuțiilor s-au stabilit anumite priorități care să susțină activitatea pescarilor din zonă și, foarte important, au fost clarificate probleme dar și propuneri ale pescarilor.
În această ordine de idei pescarii și-au exprimat dorința de a se organiza într-un sindicat (asociație) care să le reprezinte mai bine interesele în ceea ce privește elaborarea legilor și a diferitelor reglementări în activitatea de pescuit.
Propunerile vor fi depuse în mod oficial la ARBDD pentru a fi discutate cu autoritățile competente astfel încât Ordinul de prohibiție pentru anul 2019 să conțină cel puțin o parte din solicitări transmit reprezentanții A.R.B.D.D. “
În altă ordine de idei, ordinul de prohibiție va fi atacat în contencios de Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării dar și de Asociaţia Patronatului în Turism din Delta Dunării care deja a depus o plângere prealabilă.