Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Peste 56 de tone de peşte şi rapană, pescuite ilegal, confiscate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în anul 2015 Peste 56 de tone de peşte şi rapană, pescuite ilegal, confiscate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în anul 2015
* În anul 2015 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat, independent sau în cooperare cu alte instituţii ale statului, acţiuni... Peste 56 de tone de peşte şi rapană, pescuite ilegal, confiscate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în anul 2015

peste* În anul 2015 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat, independent sau în cooperare cu alte instituţii ale statului, acţiuni preventive şi de combatere a braconajului piscicol, atât în lacurile litorale, pe fluviul Dunărea, cât şi la Marea Neagră, în urma cărora, au ridicat în vederea confiscării aproximativ 24 tone de peşte şi 32,5 tone de rapană (melci de mare), 1.222 plase şi unelte de pescuit în lungime totală de 64.479 metri, 53 de ambarcaţiuni şi 30 de motoare de barcă.
* 375 de persoane, cetăţeni români şi străini au fost cercetate de poliţiştii de frontieră constănţeni şi tulceni sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol.

În anul 2015, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat 421 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.
În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost întocmite un număr de 255 lucrări penale, au fost aplicate 111 contravenţii (valoare totală 51.105 lei) şi 52 de avertismente.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 23.669,25 kilograme de peşte din specii diferite, 32.488,23 kilograme specia rapană (melci de mare) şi 324,8 kilograme icre, 53 de ambarcaţiuni şi 30 de motoare de barcă, 3 dispozitive electrice artizanele de pescuit, 703 plase tip monofilament (în lungime totală de 46.936 metri), 340 de plase din material textil (lungime 17.543 metri) şi 179 unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor fiind de 443.429,4 lei.
În activităţile ilegale au fost implicate 375 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu vârste cuprinse 16 şi 70 de ani, cărora poliţiştii de frontieră le-au întocmit lucrări penale, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Astfel de acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol în zona de competenţă vor continua şi pe parcursul anului 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă urmând a acţiona individual sau în cooperare cu reprezentanţii altor instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu.

Cazuri reprezentative:

18 tone de rapană confiscate de poliţiştii de frontieră în Portul Tomis din Constanţa

Poliţiştii de frontieră constănţeni au identificat, pe raza Portului Turistic Tomis din municipiul Constanţa, o ambarcaţiune tip pescador în care se aflau cinci bărbaţi care pescuiseră aproximativ 18.182 kilograme din specia rapană, fără a îndeplini condiţiile legale.

După ce în luna octombrie a anului 2015 au înregistrat două cazuri importante de braconaj piscicol, în urma cărora au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 11.186,65 kilograme produse din peşte din specia rapană, pescuită în mod ilegal de 12 bărbaţi membri de echipaj pe două pescadoare sub pavilion România, în data de 04.11.2015, în jurul orei 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Grup Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion România, care tocmai se întorsese din largul Mării Negre.
La bordul navei se aflau cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 44 de ani, un cetăţean turc şi patru cetăţeni români.
În urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, un cetăţean român, în vârstă de 44 ani, a rezultat faptul că una dintre persoanele aflate la bord nu figurează pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizaţi, fapt care contravine prevederilor legale, iar jurnalele de bord sunt completate parţial, sunt nesemnate, prezintă modificări, ştersaturi, tăieri şi adnotări.
În continuarea cercetărilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în ambarcaţiune cantitatea de 18.182 kilograme de rapană, în valoare de 10.727 lei, ce fusese pescuită şi de o persoana care nu îndeplineşte condiţiile legale, fapt pentru care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil conform procedurilor legale.
Pescadorul precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, au fost lasate in custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, pană la finalizarea cercetărilor.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, precum şi “falsificarea sau distrugerea jurnalelor de bord ori de maşini”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 14, alin. 1, lit. c din Legea 191/2003, privind infracţiunile la regimul transportului naval.

Aproximativ o tonă şi jumătate de peşte confiscată în judeţul Tulcea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în zona de competenţă din judeţul Tulcea un cetăţean român care transporta, cu o ambarcaţiune, cantitatea de 1.440 kilograme peşte din specii diferite fără documente justificative.

În data de 21.12.2015, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Tulcea, în cooperare cu lucrători ai Serviciului Teritorial P.F. Tulcea, au acţionat, în baza unei informaţii, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale pe fluviul Dunărea.
Astfel, la intersecţia canalelor Dunavăţ şi Lipoveni din judeţul Tulcea, a fost oprită pentru control o ambarcaţiune cu motor condusă de cetăţeanul român S.S., în vârstă de 39 de ani, domiciliat în judeţul Tulcea.
În urma verificării ambarcaţiunii a fost descoperită cantitatea de 1.440 kilograme peşte în stare proaspătă din speciile fitofag şi plătică pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta documente justificative.
Faţă de cele constatate, bărbatul a declarat că a achiziţionat peştele de la pescarii din zonă cu scopul revalorificării ulterioare.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de peşte, evaluată la 4.272 lei, care a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, precum şi ambarcaţiunea, motorul şi rezervorul acesteia, o pereche de rame din lemn, bunuri în valoare de aproximativ 18.350 lei.
În cauză poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64 din O.U.G. 23/2008, modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.