Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„PEȘTIȘORUL DE AUR” începe un nou sfert de veac! „PEȘTIȘORUL DE AUR” începe un nou sfert de veac!
În anul care a trecut festivalul tulcean a împlinit 25 de ani de existență. Iată că astăzi, cu această a XXVI-a ediție, el intră... „PEȘTIȘORUL DE AUR” începe un nou sfert de veac!

În anul care a trecut festivalul tulcean a împlinit 25 de ani de existență. Iată că astăzi, cu această a XXVI-a ediție, el intră în cel de-al doilea sfert de veac al existenței sale – cum s-ar zice, un nou început! Pe scurt, iată cum a fost „primul” său începu:

în anul 1992, în urma participării la un festival folcloric dintr-un alt oraș, am avut o experiență nu prea plăcută și am decis că locul în care trăiesc -Tulcea, adică – poate așteaptă cu îndreptățire un festival mai bun. Am reușit să conving autorităților de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării și am reușit să obțin fondurile necesare realizării primei ediții, atât de la autoritățile locale și centrale, cât și de la mulți și dedicați contribuitori, în special locali.

Așa a apărut, în 1993, Festivalul-Concurs Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur” – cel mai important eveniment de acest gen de pe agenda culturală a României și – îndrăznesc să afirm – unul dintre cele mai importante, prin tradiție, amploare și prestigiu din lume! Cu emoție și bucurie am sărbătorit în anul trecut 25 de ani de existență neîntreruptă! De-a lungul timpului au participat la acest festival peste 36 000 de copii din aproape toată lumea, de pe toate continentele, cu excepția continentului australian! De la șapte țări participante la prima ediție, s-a ajuns la ediții cu chiar cu 15 țări participante! Iată numele țărilor care au fost și sunt prezente la festivalul tulcean în toată această perioadă: Africa de Vest, Algeria, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, China, Cipru, Columbia, Coreea de Sud, Croaţia, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Mexic,  Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Rusia, Senegal, Serbia,  Slovacia, Spania, Sri Lanka, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria, Venezuela, Vietnam și România! Din România, de asemenea, au participat formații din toate zonele tradiționale, din aproape toate județele!

Întotdeauna, devenind aceasta o regulă, jurizarea a fost asigurată de specialiști de o înaltă competență și probitate profesionale.

Îndelungata sa dăinuire a făcut posibil ca primii participanți la acest festival în calitate de dansatori să fi devenit astăzi părinți, având bucuria de a-și vedea copii evoluând pe scena „Peștișorului de Aur”, și asta mi se pare mie un minunat exemplu de bună și rodnică persistență, prin generații, a fiorului culturii tradiționale!

Pentru această dăinuire trebuie să profităm și de prilejul de astăzi spre a mulțumi tuturor celor care, de-a lungul celor 26 de ediții, au sprijinit acest festival, sprijin fără de care el nu ar fi căpătat  amploarea și strălucirea pe care le are! Ne gândim, în primul rând, la instituțiile administrației publice locale, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, care ne-au stat alături cu solicitudine și eficiență, la toate edițiile; de asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, cel care, în permanență, „a pus umărul”! Ne gândim, de asemenea, la hotelierii  și administratorii de cămine și tabere școlare; la cei din restaurante și cantine; la cei care prin mijloacele de transport în comun proprii au făcut posibile deplasările în județ și în Delta Dunării; la cei care, prin societățile comerciale proprii au asigurat bunuri și servicii necesare unor sejururi mai atrăgătoare; în sfârșit, la toți cei care ne-au urmărit la paradele portului popular și la spectacole, răsplătind cu generoasele lor aplauze copiii și încurajându-i! Tuturor acestora le adresăm mulțumirile noastre, amplificate de cei 26 de ani de colaborare parcurși împreună!

Organizatorul „Peștișorului de Aur”, știu că ceea ce s-a creat și consolidat în timp îl obligă să mențină cota de profesionalism și valoare cel puțin la același nivel, dar aspiră, desigur, să le ridice mai sus! O va face, conștient de obligația ce îi revine, din punct de vedere al conservării și promovării culturii tradiționale, din punct de vedere pedagogic și cetățenesc, dar și din punctul de vedere al interjfaței pe care el o constituie cu alte țări, cu alte popoare, cu alte culturi!

La mulți ani, „Peștișorul de Aur”!

La mulți ani, copii!

Pe toți vă așteptăm să ne fiți alături în zilele festivalului, în perioada 7-12 august, când surprizele, mai mult de trei, nu vor lipsi!

Director,

Profesor  Ştefan Coman