Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PNL TULCEA: „Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat pe cifre reale, în mod responsabil“ PNL TULCEA: „Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat pe cifre reale, în mod responsabil“
Principalele dezbateri politice ale momentului se referă  la Legea bugetului 2020 şi la modalitatea de adoptare a acesteia, prin asumarea răspunderii. PNL,prin secretarul general... PNL TULCEA: „Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat pe cifre reale, în mod responsabil“

Gabriel Herea, secretar general PNL Tulcea

Principalele dezbateri politice ale momentului se referă  la Legea bugetului 2020 şi la modalitatea de adoptare a acesteia, prin asumarea răspunderii. PNL,prin secretarul general al organizației județene Tulcea, Gabriel Herea,  a explicat argumentele şi motivaţiile care stau la baza acţiunilor şi hotărârilor.

„Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat pe cifre reale, în mod responsabil. Nu este de austeritate, este realist. Sumele prevăzute în buget sunt rezultatul unei evaluări corecte a tuturor cheltuielilor angajate, optimizând toate zonele bugetare din care se făcea risipă din bani publici și luând măsuri suplimentare de raționalizare: sunt înghețate salariile demnitarilor, redusă subvenția pentru partidele politice, interzicerea cumului pensie/salariu pentru angajații din sectorul public, interzicerea detașărilor din sectorul privat în sectorul public, sunt raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice – adică măsuri care să genereze economii la bugetul de stat, astfel încât să poată fi respectate celelalte angajamente legale referitoare la pensii și salarii. Toate acestea nu înseamnă nici austeritate, nici tăieri, ci eliminarea risipei.

Se vorbeşte de reduceri în domenii vitale, cum ar fi sănătatea, educaţia dar, este doar propagandă. Bugetul pentru Sănătate este în 2020 mai mare decât cel din 2019 . Bugetul Sănătății este format din bugetul Ministerului Sănătății de 11,4 miliarde lei, plus bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – 41 miliarde lei. Comparativ, bugetul Ministerului Sănătăţii, prevăzut de guvernul PSD la ȋnceputul anului 2019 a fost de 11,05 miliarde lei, iar  bugetul CNAS a fost de 37,8 miliarde de lei. Avem deci o creștere reală la Sănătate.

Angajarea răspunderii Guvernului pe o lege este o procedură prevăzută de Constituție pe care nimeni nu o poate contesta. Spre deosebire de alte legi, însă,  care pot fi inițiate pe cale parlamentară, Legea bugetului de stat are un singur inițiator, prevăzut expres de Constituție: Guvernul! Suntem într-o situație excepțională, care reclamă adoptarea rapidă a bugetului de stat, înainte de începerea noului an. Este necesară finanțarea pentru plata salariilor, pensiilor și celorlalte drepturi sociale. Tergiversarea politicianistă dorită de PSD ar avea ca rezultat apariţia bugetului abia în martie, anul viitor, cum, de altfel, s-a întâmplat cu bugetul pe 2019,  adoptat de PSD“ a declarat secretarul general PNL Tulcea, Gabriel Herea.