Politica de Vecinătate a Uniunii Europene, temă importantă pe agenda Comisiei Balcanice şi a Mării Negre din cadrul CRPM

Ministru Delegat BirchallLa sfârşitul săptămânii trecute, în Serres, Grecia, a avut loc Adunarea Generală a Comisiei Balcanice şi a Mării Negre din cadrul Conferinţei Regiunilor Periferice Maritime, eveniment ce a precedat o iniţiativă ambiţionasă de cooperare în zona menţionată, Forumul  de Cooperare Balcani-Marea Neagră.

Consiliul Judeţean Tulcea a fost reprezentat  la aceste evenimente de consilierul judeţean Alexandru Dan Munteanu şi de Mircea Iordache, consilier superior în cadrul Serviciului Comunicare, Relaţii Externe, Anticorupţie şi Promovarea Judeţului.

În cadrul Comisiei Balcanice şi a Mării Negre din cadrul CRPM au fost programate alegeri statutare, Christiana Kalogirou, Guvernator al regiunii Nord-Egeene fiind aleasă Preşedinte al acestei Comisii pentru următori doi ani. Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat  Politica de Vecinătate a Uniunii Europene, Consiliul Judeţean Tulcea deţinând postul de Vicepreşedinte al CRPM cu Portofoliul Politicii de Vecinătate.

În discursul susţinut de consilierul judeţean Alexandru Dan Munteanu,  au fost reliefate iniţiativele de colaborare bilaterale cu Oraşul Izmail şi Provincia Tavush din Ucraina, respectiv  Armenia, ţări semnatare ale Parteneriatului Estic.

„Dinamica politică în țările Europei de Est și în Caucazul de Sud are un impact deosebit asupra securității, stabilității și prosperității Uniunii Europene.

Comisia Europeană a lansat o comunicare comună, asupra  revizuirii Politicii Europene de Vecinătate, apreciind că Uniunea Europeană nu poate să rezolve singură o sumă de provocări în vecinătăţile estice şi sudice, recunoscând limitele influenţei sale, dar dă asigurări că noua Politică de Vecinătate  va juca un rol important în crearea unor condiţii de dezvoltare a unor relaţii pozitive.  Astfel, se stipulează că noua Politică Europeană de Vecinătate va miza pe o implicare mai activă a Statelor membre în relațiile cu vecinătatea, un scop esențial fiind stabilizarea și întărirea vecinătății”, a spus consilierul judeţean Alexandru Dan Munteanu în plenul Comisiei Balcanice şi a Mării Negre din cadrul CRPM.

Forumul de Cooperare Balcani – Marea Neagră a încercat să găsească răspuns la o serie de provocări din regiune, de la securitatea energică la relaţia UE – China. Ministrul Delegat al Afacerilor Europene, Ana Birchall, a fost invitată de asemenea la acest Forum,  subliniind importanţa cooperării economice şi politice în acest areal.

„Regiunea Mării Negre are o importanță strategică nu numai la nivel regional, ci și la nivel european. Din această perspectivă, România este și va continua să fie un promotor constant și vocal al transformării regiunii Mării Negre într-un catalizator al dezvoltării economice, sociale și de mediu la nivel european. Forumul de cooperare pentru Balcani și Marea Neagră este o platformă utilă pentru țările terțe (unele deja angajate într-o relație instituțională cu UE, celelalte din postura de aspirante), în sensul apropierii de valorile și principiile europene și al familiarizării cu mecanismele europene”, a spus Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.