Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Politiști tulceni retinuti de D.N.A. Politiști tulceni retinuti de D.N.A.
  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de... Politiști tulceni retinuti de D.N.A.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților: OLĂRAȘ IONEL, subcomisar de poliție și STRĂINU FLOREA, inspector principal, ambii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Tulcea, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită;
CONSTANTIN GHEORGHE, agent șef principal de poliție în cadrul în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Tulcea, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– 3 infracțiuni de luare de mită;
– 2 infracțiuni de abuz în serviciu.
Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2013-2014, la nivelul jud. Tulcea s-au săvârșit numeroase infracțiuni de corupție, de către reprezentanți ai unor școli de șoferi sau ai altor agenți economici, de către agenți și ofițeri din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, dar și de către funcționari din cadrul Autorității Rutiere Române, în legătură cu examenul de obținere a permiselor de conducere și a atestatelor profesionale
Din dosarul cauzei rezultă că modul de operare pentru obținerea în mod fraudulos a permiselor de conducere pentru diferite categorii era următorul:
Cursanții erau abordați de către instructorii auto sau de către reprezentanții școlilor de șoferi care, afirmând că au influență asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 și 300 euro, promițând în schimbul acestora, promovarea probei practice.
În acest context, la data de 16.01.2014, în orașul Măcin a avut loc examinarea cursanților din această localitate, la care au participat printre alții inculpații Străinu Florea, Olăraș Ionel, și Constantin Gheorghe, în calitate de examinatori.
Anterior începerii probei practice, cei 3 inculpați s-au întâlnit cu o persoană care le-a dat polițiștilor câte 400 lei pentru fiecare dintre cei 7 candidați ai școlii sale de șoferi, de la care pretinsese și primise anterior suma de 150 euro, anume în acest scop.
În continuare, la aceeași dată, în afara celor 2800 lei, cei trei inculpați au beneficiat și de servicii de masă dar și de băuturi alcoolice, oferite gratuit de către aceeași persoană.
Tot în aceeași zi, autoturismul aparținând MAI și folosit pentru deplasare de cei 3 inculpați veniți pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 lei.
În același context, în perioada 2012 – 2013, inculpatul Constantin Gheorghe, a primit mai multe sume de bani de la 2 persoane, pentru a-i favoriza pe aceștia la examenul de obținere a permisului de conducere.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 05 iunie 2014 Tribunalului Constanța pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 30 de zile.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și cu privire la alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea sprijinul DGA Tulcea, SIPI Tulcea, SIPI Constanța, Inspectoratului Județean de Jandarmi Tulcea, precum și sprijinul tehnic al SRI Tulcea.