Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

POLIŢIŞTII DE LA TRANSPORTURI CURĂŢĂ DUNĂREA DE CADAVRE, CU MÂINILE GOALE. MORŢII DESCOPERIŢI ÎN DUNĂRE, CĂRAŢI CU „IA-MĂ NENE “! POLIŢIŞTII DE LA TRANSPORTURI CURĂŢĂ DUNĂREA DE CADAVRE, CU MÂINILE GOALE. MORŢII DESCOPERIŢI ÎN DUNĂRE, CĂRAŢI CU „IA-MĂ NENE “!
Lucrătorii Biroului Județean de Poliţie Transporturi Tulcea au în competență de soluționare și infracțiunile de “ucidere din culpă” fapte prev. Și ped. de art.... POLIŢIŞTII DE LA TRANSPORTURI CURĂŢĂ DUNĂREA DE CADAVRE, CU MÂINILE GOALE. MORŢII DESCOPERIŢI ÎN DUNĂRE, CĂRAŢI CU „IA-MĂ NENE “!

TLLucrătorii Biroului Județean de Poliţie Transporturi Tulcea au în competență de soluționare și infracțiunile de “ucidere din culpă” fapte prev. Și ped. de art. 192 din Codul Penal respectiv morţile violente (prin înec, accidente de navigație, accidente de muncă, etc.), a căror obiect îl constituie persoane cu identitate cunoscută sau necunoscută ce sunt identificate în general pe calea navigabilă din Delta Dunării în zone greu accesibile care îngreunează activitatea de cercetare penală.
Principalele atribuţii constau în deplasarea în timp operativ la faţa locului, izolarea câmpului infracţional în vederea efectuării cercetării la faţa locului, identificarea de mijloace de probe, martori, stabilirea identității, a aparținătorilor, stabilirea cauzelor și împrejurărilor în care a survenit decesul, obţinerea de date şi informaţii utile cauzei.
La evenimentele de acest gen, organele de cercetare penală a poliției judiciare din cadrul Biroului Județean de Poliţie Transporturi Tulcea cooperează cu lucrători din cadrul I.P.J. Tulcea – Serviciului Criminalistic cât şi cu reprezentanţi ai Serviciului de Medicină Legală Tulcea, abilitaţi în vederea mânuirii, transportului şi depozitarea cadavrelor umane folosind mijloace de protecţie individuală cât şi dotarea specială de transport şi depozitare în condiţiile de risc biologic minim.

Transportul cadavrelor de la locul faptei până la mal sau în locul în care poate ajunge mijlocul de transport auto special se face de fiecare dată cu mijloace improprii acestei activităţi

Pentru transportul cadavrelor, în zone accesibile de pe uscat (terestru) Serviciului de Medicină Legală Tulcea dispune de un mijloc de transport auto destinat şi autorizat pentru transportul cadavrelor umane însă în zonele greu accesibile, în special cele dispuse pe fluviul Dunărea, canalele adiacente, lacuri, bălţi, etc. Această instituţie nu dispune de mijloc de transport special, adecvat şi autorizat, condiţii în care transportul cadavrelor de la locul faptei până la mal sau în locul în care poate ajunge mijlocul de transport auto special se face de fiecare dată cu mijloace improprii acestei activităţi (mijloace de mobiliate navală din dotarea poliției care nu sunt destinate unor astfel de activități sau abarcațiunile localnicilor care în general refuză efectuarea unuor astfel de transporturi), fapt ce expune persoanele angrenate în această activitate în special organele de poliţie, la riscul contaminare biologică, datorită faptului că nefiind instruiți sau autorizaţi pentru această activitate nu dispun de echipament de protecţie.
În fapt, în cazul identificării unui cadavru uman într-o zonă greu accesibilă pe apă, după efectuarea cercetării la fața locului, transportul acestuia se realizează ori cu ambarcaţiunea din dotarea organului de poliţie ori apelând la bunăvoinţa unor localnici.
Deasemeni şi recuperarea cadavrelor din apă sau din alte locuri similare, după caz se realizează tot de către organele de poliţie fără a dispune de echipament adecvat de multe ori cu mâinele goale şi în ţinuta de serviciu.

94 de dosare penale privind morţi violente

Pentru a exemplifica activitatea în acest domeniu, facem precizarea că doar în perioada 2010 – 2015 (în anii anteriori ponderea fiind mult mai mare), la nivelul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea au fost întocmite un număr de 94 de dosare penale privind morţi violente, a căror obiect îl constituie persoane cu identitate cunoscută sau necunoscută (cadavre umane)- parte din ei și cetățeni provenind din Republica Moldova și Ucraina.
Din totalul de 94 de dosare, 9 dosare la structura Biroului, 32 dosare au fost înregistrate la Postul de Poliţie TN.- T.A. Tulcea, 32 la Postul de Poliţie T.N. Măcin, 16 dosare la Postul de Poliţie T.N. Sulina şi 5 dosare la Postul de Poliţie T.N. Chilia-Veche.
Având în vedere modalitatea utilizată în prezent de recuperare şi transportul cadavrelor umane din zonele greu accesibile, precum și ținând cont riscul mediatic care ar afecta grav imaginea instituției poliției și a celorlalte instituții în domeniu de la nivelul județului Tulcea și ar avea un impact negativ în sfera opiniei publice, este impetuos necesar a fi efectuate demersuri pentru dotarea instituţiilor abilitate să desfăşoare aceste activităţi cu mijloace de transport speciale ţinându-se cont de întinderea mare de apă de pe teritoriul administrativ al judeţului Tulcea. În acest context poate fi avut în vedere și Serviciul de Ambulanță Tulcea care cu titlu de excepție, la nivelul județului Tulcea care a fost dotat cu tehnică de intervenție navală, astfel și Serviciul de medicină Legală Tulcea să fie dotat cu astfel de mijloace de intervenție pentru deplasare la fața locului și transportul cadavrelor “spune şeful biroului judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea, subcomisar Dumitru Hogea.