POLIŢIŞTII MERG LA ŞCOALĂ

Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor este, și în acest an, o prioritate a Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea, drept pentru care în perioada imediat următoare structurile de ordine publică, poliție rutieră și de prevenire a criminalității își vor îndrepta atenția către toate unitățile de învățământ, atât din mediul urban cât și din mediul rural.
Scopul acestor activități de amploare este reprezentat de necesitatea impetuoasă de diminuare a factorilor favorizanți situațiilor de producere a anumitor incidente ce pot avea ca victime principale minorii.
Natura acțiunilor ce vor fi demarate la nivelul întregului județ va fi extrem de diversificată, începând de la informarea tuturor factorilor implicați în procesul educațional și continuând cu verificarea regulamentelor școlare, a modalităților de asigurare a pazei în cadrul unităților școlare, verificarea unităților de alimentație publică din zonele adiacente unităților de învățământ precum și a persoanelor străine care nu își justifică prezența în școli la anumite intervale orare ce nu vizează procesul educativ.
O atenție deosebită va fi acordată și respectării normelor de circulație pe drumurile publice. Astfel că, polițiștii din cadrul structurilor rutiere vor realiza, cu cei mai tineri reprezentanți ai județului, ore de educație rutieră cu accent pe aspecte practice prin implicarea patrulelor școlare în acțiuni ce vizează creșterea gradului de siguranță al micilor pietoni. De asemenea, echipajele de poliție rutieră vor acționa în zonele din apropierea unităților de învățământ în vederea fluidizării traficului rutier și protejarea micilor pietoni de eventualele incidente nedorite ce pot apărea în timpul deplasării de la domiciliu la unitatea de învățământ. Se urmărește astfel întărirea unui comportament pozitiv menit să reducă gradul de victimizare a minorilor în cazul accidentelor rutiere.
În atenția echipajelor poliției rutiere pe lângă micii pietoni vor fi și părinții acestora, care pe lângă sfaturile cu caracter preventiv ce li se vor adresa vor fi verificați dacă respectă toate măsurile de siguranță în cazul în care au pasageri minori în autoturism.
Prin demararea acestor activități de amploare se urmărește atragerea atenției asupra necesității implicării în procesul de reducere a fenomenului de victimizare al minorilor a tuturor factorilor responsabili, atât cei formali, în calitate de reprezentanți ai instituțiilor de la nivel local, cât și a celor informali și în acest caz vorbim de mediul familial.
Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității