POLUARE ÎN BAZINUL VARD

  VARD Tulcea S.A a înştiinţat Dispeceratul S.G.A Tulcea că la data de 23.10.2019 ora 8.00 cu privire la poluarea acvatoriului cu produs motorină (circa 60 l), de către S.C.Hercules S.A Brăila, societate prestatoare de servicii, privind decolmatarea bazinului VARD.

  În urma declaraţiilor date de către reprezentanţii VARD TULCEA S.A., respectiv S.C. HERCULES S.A. Brăila, s-a relatat că, în seara zilei de 22.10.2019 ora 22.00, în timpul manevrelor de transfer al carburantului (motorină) din tanc în tacul de consum al macaralei plutitoare, aparţinând societăţii S.C. HERCULES S.A. Brăila, a apărut o eroare de automatizare la pompa de transfer al carburantului, iar tancul de consum umplându-se a deversat în acvatoriu pe supraplin o cantitate estimativă de cca. 60l.

  În această perioadă VARD TULCEA S.A. a închis porţile acvatoriului, pentru evitarea oricărei forme de poluare a fluviului Dunărea, prin montarea digului de protecţie în vederea estompării irizaţiilor de motorină, respectiv s-a intervenit cu material bio- absorbant tip SPILSORB cca. 200kg pe o suprafaţă de cca. 200mp, iar la finalizarea controlului irizaţiile de motorină sunt în diminuare.

  Au fost dispuse următoarele măsuri;

  – Balizarea digului de protective se va menţine pe toată perioada estompării.

  – Transmiterea buletinului de analiza privind indicatorii de calitate.

  – Monitorizarea zonei a acvatoriului

  – Transmiterea certificatului metrologic al dispozitivului de măsurare a volumelor de carburant.

  În urma celor constatate S.C. HERCULES S.A. Brăila, a fost sancţionata contravenţional de către GNM-CJ Tulcea.