Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Pompierii vă atenționează: ,, Aveți grijă de copiii dumneavoastră ‘! Pompierii vă atenționează: ,, Aveți grijă de copiii dumneavoastră ‘!
Ieri  după—amiază,  la ora 16.44, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Delta’ al județului Tulcea a fost anunțat, prin numărul unic de apel 112, de producerea... Pompierii vă atenționează: ,, Aveți grijă de copiii dumneavoastră ‘!

646x404Ieri  după—amiază,  la ora 16.44, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Delta’ al județului Tulcea a fost anunțat, prin numărul unic de apel 112, de producerea unui incendiu izbucnit în curtea unui imobil din satul Enisala, comuna Sarichioi, județul Tulcea.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului, s-a deplasat o autospecială de intervenție cu apă si spumă din cadrul Stației de Pompieri Babadag.

Ajunși la fața locului, pompierii au constatat  că incendiul se manifesta în grădină.

În urma intervenției, echipajul ISU Tulcea a stins incendiul, în care a ars un maldăr de coceni.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a constituit-o jocul copiilor cu focul.

Având în vedere că jocul copiilor cu focul poate provoca incidente care pot avea urmări grave, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Delta’ al județului Tulcea, recomandă următoarele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor :

— mai multă atenție din partea părinților cu privire la supravegherea copiilor;

— educarea copiilor în familie și în cadrul școlii cu privire la pericolul pe care îl poate reprezenta focul în diferite situații;

— să evite pe cât posibil să folosească surse de iluminat cu flacără deschisă, iar dacă situația o impune să nu le lase nesupravegheate;

— izolarea surselor de aprindere din gospodării și păstrarea acestora în locuri în care copiii nu au acces.

Incendiu la vegetatie uscată în comuna Carcaliu

Tot în după—amiaza zilei de ieri, la ora 17.15, a sunat din nou alarma pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Delta’ al județului Tulcea, de această dată fiind solicitat un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Măcin, să intervină în comuna Carcaliu pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la vegetație uscată.

Ajuns la fața locului, echipajul de intervenție a localizat și lichidat incendiul, iar în urma acestuia a ars cca 2 ha de miriște.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a constituit-o focul deschis în spații deschise.

Datorită faptului că, în această perioadă a anului se manifestă o creștere a numărului de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetație uscată, iar în cele mai multe cazuri focul se poate extinde la gospodăriile populației sau la păduri, care pot provoca însemnate pagube materiale, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Delta’ al județului Tulcea, recomandă cetățenilor și operatorilor economici care dețin sau administrează terenuri agricole, următoarele prevederi generale care trebuie să fie respectate la arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale:

— condiții meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;

— executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;

— desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

— asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

— supravegherea permanentă a arderii, stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor;

— utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie — gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc. și respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile — lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare;

— pe terenurile în pantă, arderea vegetației uscate se face pornind din partea de sus a pantei;

— arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administrației și Internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens.

— în zona de siguranță a liniilor de cale ferată, drumuri, rețele electrice, rețele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile și gaze, clădiri, suprafețe împădurite vegetația uscată se va curăța.