Povestea IEI: Dacă știm să o ascultăm, IA ne vorbește

Ansamblul Doruletul

Ansamblul Doruletul foto arhiva

Începând cu anul 2013, la inițiativa Comunității online „La Blouse Roumaine” ziua de 24 iunie a fost decretată ca Ziua Universală a Iei Românești.

Reper identitar, ia românească este sărbătorită, începând cu anul 2013,  în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei Românești celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație.

Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Ziua Universală a Iei Românești a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu success  de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

De câțiva ani buni s-a creat în această zi obiceiul ca româncele din toată lumea să sărbătorească tradiția iei, purtând-o cu mândrie și arătând tuturor frumusețea modelelor tradiționale cusute, care sunt de mult timp o sursă de inspirație pentru artiști și designeri de pretutindeni.

Orice ie poartă cu ea o poveste; este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria. Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință, etc.

A devenit o tradiție pentru Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” să nu lase această zi important să treacă fără a fi sărbătorită.

Întrucât anul acesta în contextual pandemiei de coronavirus nu ne putem întâlni  venim cu propunerea de a realiza o altfel de sărbătoare și mutăm evenimentul pe facebook marcându-l printr-un CONCURS.

Ediția din acest an a Zilei Universale a Iei  Românești pune în centru fotografia ca eveniment, ca celebrare, ca artă, ca poveste.

Invităm publicul să participe la crearea celei mai originale povești de suflet despre apreciata și sacra ie.

Așadar vă invităm să plasați un comentariu la postarea originală „CONCURS” de pe pagina Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” cu o poză în ie si o povestioară scurtă despre acest articol vestimentar, o poveste de suflet, o amintire o trăire care pe care ați simtit-o atunci când ați îmbrăcat ia. Cu siguranță fiecare dintre noi are cel puțin o aminire de suflet care poate să fie împărtățită cu noi și chiar dacă nu veți lua parte la concursul nostru vă invităm ca în data de 24 iunie să îmbrăcați cu mândrie acest frumos articol vestimentar în semn de prețuire și recunoștință pentru identitatea noastră.

Regulament:

  • Va fi premiată cea mai frumoasă și originală poveste despre ie.
  • Comentariile trebuie să fie postate la postarea de pe peretele ansamblului nu la cele distribuite
  • Sunt luate în calcul comentariile postate până la data de 24 iunie ora 24:00
  • Câștigătorul va fi anunțat în cadrul Festivalului – Concurs Interjudețean de Muzică Populară „Florile Dobrogei” care va avea loc sâmbătă 27 iunie la Stul Pescăresc, precum și pe pagina de facebook a ansamblului.

*Tot în data de 27 în cadrul Festivalului – Concurs Interjudețean de Muzică Populară  „Florile Dobrogei”de la Satul Pescăresc persoanele care au fost premiate cu ocazia provocării lansate cu prilejul  Zilei Internaționale pentru Diversitate Culturală „UNITATE ÎN DIVERSITATE” ,pot să-și ridice diplomele în format printat.

  Persoanele care au fost răsplătite cu diplome

  • Maria Andone
  • Damache Săndica
  • Claudia Catalin Berciu
  • Maria ALexandra
  • Litvinov Lidia
  • Irina Chirciu

 

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”