Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PRECIZĂRI LEGATE DE PENSII ȘI SALARII, DE LA REPREZENTANTUL TULCENILOR ÎN COMISIA DE MUNCA ȘI PROTECȚIE SOCIALA, DEPUTATUL ANIȘOARA RADU PRECIZĂRI LEGATE DE PENSII ȘI SALARII, DE LA REPREZENTANTUL TULCENILOR ÎN COMISIA DE MUNCA ȘI PROTECȚIE SOCIALA, DEPUTATUL ANIȘOARA RADU
Ca urmare a mai multor discuții din spațiul public, din ultimele zile, referitor la pensii și salarii, deputatul tulcean Radu Anișoara, în calitate de... PRECIZĂRI LEGATE DE PENSII ȘI SALARII, DE LA REPREZENTANTUL TULCENILOR ÎN COMISIA DE MUNCA ȘI PROTECȚIE SOCIALA, DEPUTATUL ANIȘOARA RADU

Anișoara Radu, deputat PSD Tulcea

Ca urmare a mai multor discuții din spațiul public, din ultimele zile, referitor la pensii și salarii, deputatul tulcean Radu Anișoara, în calitate de membru în Comisia pentru Munca și Protecția Socială a făcut o serie de precizări punctuale.

LEGISLAȚIA PENSIILOR

„În ceea ce privește majorările de pensii, situația stă în felul următor: dacă în 2016, pensia minimă era de 400 de lei, ea a crescut în martie 2017 cu 30%, adică la 520 de lei și este adoptată OUG de majorare, începând cu data de 1 iulie 2018 până la cuantumul de 640 de lei, adică o creștere de 60% într-un an și jumătate, pentru un număr de peste un milion de pensionari.
Punctul de pensie a crescut de la 871,7 lei în 2016, la 917,5 lei în ianuarie 2017 și la 1000 lei din iulie 2017, urmând să ajungă în 2018, luna iulie, la 1 100 lei..
Astfel, în februarie 2017 a fost eliminată obligația plății CASS pentru toți pensionarii, adică un procent de 5,5% și tot din luna februarie 2017 s-a eliminat impozitul pe venit la pensiile sub 2 000 de lei, de la 16% la 0%, măsuri care au crescut cuantumul pensiilor.
Începând cu data de 1 iulie 2018, toți pensionarii care au o pensie sub 900 lei, indiferent dacă mai au și alte surse de venit, să primească medicamente compensate în procent de 90%.
Din ianuarie 2018, avem o reducere a impozitului pe venitul din pensiile mai mari de 2000 de lei, de la 16 la 10% “.

SALARIZARE

„În ceea ce privește discuțiile apărute în spațiul public privind salarizarea personalului bugetar, aș vrea să fac niște precizări menite să înlăture confuzia care se face între legea salarizării și modificările de la Codul Fiscal privind transferul de contribuții de la angajator la angajat Legea salarizării a fost adoptată în luna iunie 2017.
Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu a fost stabilit între 1- adică salariul minim pe economie și 12. Legea a avut ca scop, în primul rând, echilibrarea sistemului de salarizare.
În același timp, personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o creștere de 20%, iar medicii și asistentele urcă direct pe grila din 2022.
Din anul 2019, bugetarii vor avea creșteri diferite, astfel încât cei cu salarii mai mici vor avea o creștere mai mare, iar cei cu salarii mari vor stagna sau vor avea creșteri mai puțin semnificative.
De exemplu, în lege sunt prevăzute, la fiecare familie ocupațională, grile de salarizare cum ar fi suma de 6 000 lei pentru un consilier.
Un bugetar care acum are peste 6 000 de lei, de la 1 ianuarie 2018 este coborât în grilă direct la 6 000 lei. Are 7 000 acum, va avea 6 000.
Un alt consilier, de același rang, care are 2 000 și trebuie să ajungă la 6000, crește anual, din 2019 cu ¼ din diferență, adică 1000 de lei, anual, în fiecare din cei 4 ani, până în 2022.
Alt consilier, tot de același rang dar care este salariat într-o altă instituție bugetară, care are salariul de 5 000 lei și trebuie să ajungă tot la 6 000, va crește tot cu ¼ din diferență anual, adică 250 de lei. Pentru funcțiile de execuție, în grilă, sumele nu au incluse sporuri și vechimea (aceste elemente se adaugă).
S-a luat decizia plafonării cuantumului sporurilor per total ordonator de credite, la 30%, așa cum era și în Legea 284/2010.
Sigur, asta nu înseamnă că un angajat în spital, la boli infecțioase trebuie să aibă sporuri de 30%. Poate avea și 80%, dar obligația încadrării în limita de 30% rămâne la ordonatorul principal de credite.
Unde s-au făcut majorările salariale în cursul anului 2017?
începând cu 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ, aferente lunii decembrie 2016, s-au majorat în medie cu 15%, (Legea nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal bugetare şi pentru modificarea și completarea unor acte normative și HG nr.38/2017)
începând cu 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare sau majorat cu 15% (Legea nr.250/2016 și OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative)
începând cu data de 1 februarie 2017, personalul din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare a beneficiat de majorarea cu 20% a cuantumului brut al salariilor de bază și a cuantumului sporurilor (OUG nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative)
începând cu data de 1 februarie 2017, personalul din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. IV Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Cultură” la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, capitolul I, litera b), a beneficiat de majorarea cu 50% a cuantumului brut al salariilor de bază și al sporurilor (OUG nr.2/2017)
începând cu luna aprilie 2017, includerea, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în soldele de funcţie/salariile de funcţie, diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009;
începând cu luna aprilie 2017, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice acestui domeniu de activitate, acordate proporţional cu timpul efectiv lucrat – pe baza pontajelor, şi, care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcţiei de bază/solda funcţiei de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică sau, după caz, pentru risc şi pericol deosebit se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit, al cărei/cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (Legea nr. 115/2017), ceea ce a dus la majorări salariale.
în intervalul 1 aprilie 2017 – 30 iunie 2017 personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, au beneficiat, până la sfârșitul anului 2017, de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie, acordată în conformitate cu prevederile legale în vigoare (Legea nr.115/2017). Este sporul despre care sindicatele din poliție spun acum că s-a eliminat dar acesta nu făcea parte din lege și detalii vă va oferi doamna ministru Carmen Dan într-o conferință de presă, planificată în zilele următoare.
începând cu luna iunie 2017, prin Legea nr.137/2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, s-a majorat cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru:
personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie;
personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”;
personalul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al comisariatelor regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorilor.
de la data intrării în vigoare a Legii nr.152/2017 (30 iunie 2017) s-a majorat cu 30% cuantumul brut al salariilor de bază pentru personalul care nu a beneficiat de majorări salariale potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017, din:
bibliotecile naţionale sau de importanţă naţională, stabilite potrivit legii, precum şi din cadrul Bibliotecii Academiei Române;
muzeele de importanţă naţională, stabilite potrivit legii.
de la data intrării în vigoare a Legii nr.152/2017 (30 iunie 2017) s-a majorat cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază pentru următoarele categorii de personal:
personalul din instituţiile şi autorităţile subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, inclusiv oficiile de studii pedologice şi agrochimice, cu excepţia Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi a direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde salariile erau deja consistente;
personalul din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi din unităţile de cercetare-dezvoltare din subordinea acesteia;
personalul din unităţile care funcţionează în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului;
personalul medical din cabinetele medicale din structurile teritoriale de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice;
personalul din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi personalul din direcţiile judeţene de cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, care nu a beneficiat de majorări salariale potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017;
personalul de specialitate din cadrul secretariatului tehnic din structura Consiliului Economic şi Social.
de la data intrării în vigoare a Legii nr.152/2017 (30 iunie 2017) s-a majorat cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie ale următoarelor categorii de personal:
personalul din cadrul bibliotecilor centrale universitare;
cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016;
personalul din cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.
de la data intrării în vigoare a Legii nr.152/2017 (30 iunie 2017) cuantumul brut al salariilor de bază pentru personalul din cadrul Autorităţii pentru Reformă Feroviară s-a stabilit la nivelul aflat în plată pentru personalul din cadrul Ministerului Transporturilor.
începând cu data de 1 octombrie 2017, s-a majorat cu 10% cuantumul brut al salariilor de funcţie ale poliţiştilor din Ministerul Afacerilor Interne şi unităţile/instituţiile/structurile aflate în subordinea sa, cu excepţia celui care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 (OUG nr.56/2017)
începând cu data de 1 octombrie 2017 s-a majorat cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, precum şi a celui care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 (OUG nr.56/2017)
Majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit Legii nr.152/2017 și OUG nr.56/2017 s-au aplicat la salariul de bază/solda de bază/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta.
începând cu 1 octombrie 2017 s-au majorat cu 10% cuantumul brut al salariilor pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare (OUG nr. 62/2017).

Începând cu data de 1 iulie a.c., salarizarea personalului din sectorul bugetar se face în baza Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
începând cu 1 iulie 2017, potrivit prevederilor Legii-cadru nr.153/2017, salariile de bază ale personalului din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, s-au stabilit prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, conform Nomenclatoarelor prevăzute în anexele la lege
începând cu 1 iulie 2017 indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică s-au stabilit prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuți de lege cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Prin Legea nr. 274/2017, începând cu drepturile salariale aferente lunii decembrie 2017, s-au acordat următoarele majorări ale cuantumul brut al salariilor de bază:

cu 30% pentru personalul din cadrul:
A) Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România;
B) cluburilor sportive universitare;
C) Institutului Cultural Român;
D) Secretariatului de Stat pentru Culte;
E) instituţiilor publice de spectacole sau concerte aflate în subordinea consiliilor locale sau judeţene, care nu a beneficiat de majorări salariale potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017;

cu 15% pentru personalul din aparatul propriu al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi din instituţiile aflate în subordinea şi sub autoritatea acestuia, precum şi ale personalului din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea şi sub autoritatea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale;

Prin Legea nr. 274/2017, de la data intrării în vigoare a acesteia, s-au majorat cu 35% cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului care îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

În ceea ce privește mediul privat. În primul rând, s-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări la contractele de muncă, până la data de 31 martie 2018. Conform OUG 82/2017, angajatorii, trebuie să negocieze contractelor individuale, astfel încât angajații să fie siguri că se operează transferul contribuțiilor, aceștia din urmă putând să opteze, acolo unde nu există sindicat pentru reprezentarea oricărei federații de ramură în cadrul negocierilor.
Trebuie, însă, să fim realiști și să amintim că, economia de piața și necesitatea forței de munca stabileşte salariile în mediul de afaceri. Puterea de intervenție a statului se limitează doar la salariul minim pe economie.
În ce privește modificările la ordonanţa 79/2017 precizez că în şedinţa de comisie din data din data 6 februarie 2017 am susținut un amendament pentru care am primit majoritatea de voturi și aviz favorabil.,
Majorarea limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 500.000 euro la 1.000.000 de euro, minim 2 angajați și posibilitatea de a opta pentru impozit pe veniturile microintreprinderilor de 1% sau cota de impozitare de 16% asupra rezultatului fiscal, în situaţia în care persoana juridică are un capital social de cel puțin 45.000 lei”.

Deputat PSD Tulcea, Anișoara Radu.