Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Premiera documentarului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!” Premiera documentarului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”
 „Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării” este un proiect implementat... Premiera documentarului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”

 „Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării” este un proiect implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost marcată miercuri, 30 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, prin organizarea de către Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Institutul Francez a premierei documentarului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”, care s-a dorit a fi o radiografie complexă a celei mai importante zone umede a Europei.
La eveniment au participat domnul Edward Bratfanof – Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, domnul Liviu Mihaiu – Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, domnul Ivan Patzaichin – Asociaţia Rowmania, precum şi realizatorii documentarului, Mediana Communication din Timişoara.
Filmările realizate în perioada iulie 2011-iulie 2012 au surprins peisaje de o rară frumuseţe în toată splendoarea lor, schimbată de la un anotimp la altul. Rezultatul multor ore de migală şi răbdare din partea echipei de filmare s-a concretizat în realizarea acestui documentar de 87 de minute despre biodiversitatea Deltei – natură şi oameni – dar şi despre ameninţările la care este expusă aceasta, arătând lumii întregi că suntem la un pas de a o pierde definitiv. De asemenea, au fost realizate un număr de 65 de filme tematice a câte 2 minute fiecare, dedicate speciilor sau habitatelor reprezentative atât pentru Rezervaţie, cât şi la nivel naţional, comunitar şi internaţional. Scopul filmelor nu este de a promova turismul în regiune, ci acela de a ne arăta cum, intenţionat sau din ignoranţă, orice acţiune sau opţiune a oamenilor, vizitatori sau localnici, poate lăsa răni adânci. Obiectivul filmului documentar şi al celor 65 de scurte filme tematice realizate în cadrul proiectului este de a contribui la conservarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării prin activităţi de informare şi conştientizare destinate principalilor actori: comunităţile locale, operatorii economici, turişti, publicul larg, precum şi factorii de decizie la nivel local, regional şi naţional şi prin punerea bazelor unei structuri de consultare a tuturor factorilor interesaţi de problematica Deltei Dunării. După vizionarea a avut loc o dezbatere publică ce a constat în prezentarea detaliilor tehnice de realizare a filmului şi o serie de întrebări privind soluţionarea aspectelor surprinse în documentar. Filmele vor fi postate pe website-ul A.R.B.D.D. (www.ddbra.ro ; www.rezervatia-deltadunarii.ro ; www.biosfera-deltadunarii.ro ; www.romania-deltadunarii.ro ) pentru a ajunge la un public cât mai larg, inclusiv din afara graniţelor României.