Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Prima ediție a Târgului de Produse Tradiționale Etno Dobrogea, în Piața Civică Prima ediție a Târgului de Produse Tradiționale Etno Dobrogea, în Piața Civică
Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea și administratorul public al județului, Vasile Strat au participat, în Piața Civică, la deschiderea primei ediții a Târgului... Prima ediție a Târgului de Produse Tradiționale Etno Dobrogea, în Piața Civică

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea și administratorul public al județului, Vasile Strat au participat, în Piața Civică, la deschiderea primei ediții a Târgului de Produse Tradiționale Etno Dobrogea (25-27 octombrie 2019), organizat de Asociația Moesis Tradițional, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea.

La invitația președintelui Asociației Moesis Tradițional, Paula Vals, la eveniment au mai fost prezenți prefectul Lucian Furdui, deputatul Anișoara Radu și primarul Constantin Hogea.

Asociația organizatoare și-a propus să ducă mai departe tradiția moștenită de la strămoși, de la tradiția culinară la cea a portului și tot ce înseamnă tradiționalul dobrogean, printre inițiativele acesteia numărându-se atestarea plăcintei dobrogene. De asemenea, organizatorii și-au luat angajamentul ca, în fiecare an, Târgul Etno Dobrogea să aducă cât mai mulți producători din toata țara.

„Mă bucur să mă aflu astăzi la un nou eveniment care are ca principal obiectiv promovarea imaginii județului nostru, a specificului zonei din punct de vedere gastronomic. Consiliul Județean Tulcea a sprijinit în mod constant diversificarea activităților tradiționale precum și producătorii locali care înțeleg să fie prezenți pe piață pentru a-și promova produsele.

După o pauză de un an cauzată de lipsa resurselor financiare, Consiliul Județean Tulcea a reluat finanțările activităților social culturale și sportive în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cum este și manifestarea de astăzi.

Orice început este greu dar suntem convinși că Asociația Moesis Tradițional va continua demersurile sale, crezând în promovarea tradițiilor, a culturii tradiționale, a obiceiurilor moșilor și strămoșilor noștri. Împletirea civilizațiilor în Dobrogea a adus cu sine și amprenta gastronomică a reprezentanților diferitelor etnii, făcând zona una dintre cele mai ofertante din acest punct de vedere.

În acest sens, organizarea unui astfel de târg care să pună în evidență tocmai amprenta gastronomiei dobrogene este un demers de toată laudă, motiv pentru care doamna Paula Vals merită din plin felicitările noastre.

Urez mult succes acestei inițiative, în speranța că târgul Etno Dobrogea va deveni un eveniment obișnuit al lunii octombrie în Piața Civică“, a declarat administratorul public Vasile Strat.

În cadrul manifestării vor fi susținute momente artistice de către Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, Ansamblul Folcloric „Floricica”, Ansamblul Folcloric „Daima”, Ansamblul Folcloric „Danubius”, Ansamblul Turcesc „Tuna” („Dunărea”) al U.D.T.R. Tulcea, Ansamblul „O mie de porumbei” („Hilia peristeria”) al Filialei Tulcea a Uniunii Elenilor din România, Ansamblul „Odyssea” al Asociației Comunității Tinerilor Eleni din Tulcea (A.C.T.E.T.), Ansamblul „Altona” al meglenoromânilor din Cerna și Școala Populară de Arte.