Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PRIMĂRIA SULINA O IA DE LA ZERO CU PLAJA PRIMĂRIA SULINA O IA DE LA ZERO CU PLAJA
Primăria Sulina a demarat demersurile pentru preluarea unei bucăţi de plajă din administrarea ARBDD, într-o zonă în care mediul nu ar fi afectat de... PRIMĂRIA SULINA O IA DE LA ZERO CU PLAJA

Plaja Sulina

Plaja Sulina

Primăria Sulina a demarat demersurile pentru preluarea unei bucăţi de plajă din administrarea ARBDD, într-o zonă în care mediul nu ar fi afectat de o amenajare corespunzătoare şi benefică din punct de vedere turistic

Nu este prima tentativă de reglarea a problemelor din zona plajei Sulina însă de data aceasta se pare că există deschidere din partea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, spune primarul Aurel Dimitriu.
Deja o delegaţie a ARBDD împreună cu o echipă de la oficiul Judeţean de Cadastru au efectuat măsurători cu ajutorul GPS-ului pe plajă. Este vorba de o zonă nisipoasă, ce pe viitor va fi folosită pentru amenajare turistică, respectând condiţiile de mediu.
„Către ARBDD
Având în vedere situaţia generată prin suprapunerea dintre imobilul nostru, reprezentând teren aparţinând domeniului public al oraşului Sulina, amplasat în imediata vecinătate a plajei oraşului Sulina, intabulat şi înregistrat în cartea funciara sub nr. 475/N – UAT Sulina şi imobilul reprezentând plaja oraşului Sulina, aparţinând domeniului public de interes naţional, aflat în administrarea dvs., intabulat şi înregistrat în cartea funciara sub nr. 30351 – UAT Sulina, vă rugăm că în vederea soluţionării acestei suprapuneri, să ne sprijiniţi în sensul corectării şi reglării situaţiei create, pe cale amiabilă.
Solicitarea noastră se datorează în mare parte numărului din ce în ce mai mare de turişti care vin aici pentru baie în apa mării, plajă şi baie de soare, fiind cunoscut faptul că zona Sulina are, la nivel naţional, cea mai mare însorire, cele mai multe zile de vară, cea mai mare radiaţie solară, cea mai redusă nebulozitate, determina necesitatea menţinerii şi funcţionarii obiectivului „Amenajare plasa Sulina”. Turiştii găsesc aici o mare caldă, cu o platformă litorală întinsă, unde copiii pot face baie în condiţii de siguranţă, cu o plajă extinsă şi cu nisip foarte fin dar care trebuie să asigure şi condiţii igienice şi servicii de divertisment şi agrement turistic.
Întrucât nu se poate pune problema limitării accesului turiştilor în oraşul Sulina, şi cu atât mai puţin nu se poate pune problema limitării turiştilor în zona de litoral a oraşului Sulina, este evidentă şi de necontestat necesitatea preluării în administrarea Consiliului Local Sulina a suprafeţei de plajă de 4,64 ha, delimitată între zona canalului care se varsă în mare în partea de sud a plajei şi circa 50m după cea de-a doua pasarela acvatică amplasată pe plajă Sulina.
Vă rugăm se ne sprijiniţi să stabilim un echilibru şi o comuniune indisolubilă între factorul uman şi cel natural, menit să asigure atât o dezvoltare durabilă, din punct de vedere turistic a oraşului Sulina, cât şi o protejare adecvată a habitatelor naturale şi a speciilor de fauna şi flora sălbatică, în sensul de a propune instituţiilor abilitate să procedeze la atribuirea în administrarea Consiliului Local al oraşului Sulina, a suprafeţei de plajă de 4,64 ha, delimitată între zona canalului care se varsă în mare în partea de sud a plajei şi circa 50 m după cea de-a doua pasarelă acvatică amplasată pe plajă Sulina, întrucât situaţia actuală şi menţinerea acestei suprafeţe de plajă în administrarea dvs. ne creează o serie de disfuncţii pe care nu le putem elimina în condiţiile actuale, una dintre cele mai importante fiind cea referitoare la imposibilitatea asigurării igienizării şi curăţării plajei, lucrările în cauză rămânând în sarcina noastră în mod nejustificat, iar cheltuielile de efectuare a acestor servicii neputând fi decontate.
Pentru a veni în sprijinul dvs. şi pentru a întări intenţia noastră vă retransmitem alăturat prezentei Hotărârea Consiliului Local Sulina nr.47/26.10.2012 referitoare la emiterea acordului de principiu privind preluarea unei suprafeţe de plajă de circa 4,64 ha, proprietate publică a statului, din administrarea ARBDD Tulcea în administrarea Consiliului Local Sulina “spune primarul Sulinei într-o adresa oficială transmisă ARBDD.
Din păcate se pare că activitatea de servicii publice, de lipsa căreia se plâng deja turiştii ce ajung la Sulina, nu va putea fi reluată foarte rapid. Primarul Aurel Dimitriu a răspuns oficial solicitării legate de situaţia de pe plajă, informările ajungând la autorităţile judeţene din Tulcea.
„SC TIP-TOP SRL Galaţi deţine folosinţă unei construcţii amplasate pe plaja oraşului Sulina, cu destinaţia iniţială de grup social, nu şi-a respectat obligaţiile de plată a redevenţei în cuantum de 650 lei/an la termenele scadente stabilite prin contractul de concesionare, neachitând redevenţa datorată pentru folosinţa bunului imobil timp de un an, respectiv redevenţa datorată pe anul 2012 a fost achitata la data 04.04.2013.
În acelaşi timp, SC TIP-TOP SRL Galaţi a realizat în fata construcţiei concesionate, pe o suprafaţă totală de circa 600 mp, o terasă de vară fără autorizaţie de construire, fără plată de taxe către proprietarul terenului pe care a amplasat terasă şi fără să deţină terenul în folosinţă, pe bază de contract încheiat cu proprietarul acestuia. Astfel, având în vedere faptul că în mod cumulativ SC TIP-TOP SRL Galaţi nu a respectat clauzele contractuale asumate, propun ca în conformitate cu prevederile art. 9, coroborate cu cele ale art. 10 alin. (3), art. 12 şi art. 14 – pct. 3 lit (a) din Contractul de Concesionare nr. 2482/09.08.2001, să se procedeze la demolarea structurii extinse şi realizate abuziv, fără autorizaţie de construire, pe cheltuiala făptuitorului SC TIP-TOP SRL Galaţi şi la rezilierea contractului de concesionare. SC NIKI BLUE SRL Sulina foloseşte terenul în suprafaţa totală de 64 mp, situat în intravilanul oraşului Sulina, la limita nordică a spaţiului comercial (fosta ciuperca adăpost de ploaie) situat în zona de centru a plajei Sulina, în vederea amenajării unei anexe la spaţiul comercial existent. SC NIKI BLUE SRL Sulina a realizat o anexă reprezentând bucătăria şi terasa de vară, încadrată la categoria construcţiilor provizorii, a cărei valabilitate este doar pe durata valabilitaţii contractului, însă aceasta construcţie, în virtutea existenţei contractului de închiriere pentru o suprafaţă de 64 mp, a fost extinsă în mod abuziv cu o suprafaţă de încă 20,00 mp, nerespectându-se astfel autorizaţia de construire nr. 18/926/20.05.2009, iar chiriaşul săvârşind cu intenţie vădită o ilegalitate. Mai mult decât atât, conform adresei nr. 2900/14.05.2013 transmisă de către OCPI Tulcea pe zona de amplasare a terenului supus închirierii, în favoarea SC NIKI BLUE SRL Sulina, terenul proprietate publică a oraşului Sulina, se suprapune cu terenul proprietate publică de interes naţional aflat în administrarea ARBDD Tulcea, fapt pentru care prelungirea contractului de închiriere nu numai că nu se impune, dar poate fi şi considerată ca fiind un abuz din partea autorităţii locale.
SC NIKI BLUE SRL Sulina mai deţine în folosinţă clădirea denumită Ciuperca – fostul adăpost de ploaie, în baza unui contract de concesionare şi conform Notei de Constatare nr. 3629/02.08.2012 întocmită de către comisia de verificare constituită de către Primăria oraşului Sulina şi măsurătorilor realizate de PFA Stanciu Valentin – Tulcea, construcţia în cauză are la acest moment o suprafaţă totală de 429,00 mp şi nu de 128,6 mp, aşa cum rezultă din Contractul de Concesionare nr.2199/12.04.2007 încheiat între SC NIKI BLUE SRL Sulina şi Consiliul Local Sulina, diferenţa de suprafaţa rezultând din extinderea suprafeţei construite a spaţiului fără acordul Consiliului Local Sulina şi fără plata redevenţei adecvate raportată la suprafaţă folosită, SC NIKI BLUE SRL Sulina plătind la acest moment, cu întârzieri şi fără respectarea termenelor scadente, o redevenţă totală pe an de 3.255 lei, faţă de 10.857lei cât ar trebui să plătească pentru suprafaţa reală utilizată. Acest agent economic nu a respectat nici clauzele contractuale, atât prin modificarea şi extinderea construcţiei existente, în mod abuziv şi nici legislaţia în vigoare, fapt pentru care se impune fie modificarea suprafeţei concesionate aferenta spaţiului comercial şi plata redevenţei pentru această suprafaţă, fie rezilierea contractului de concesionare pentru nerespectarea clauzelor contractuale şi a obligaţiilor asumate prin acestea “transmite Primăria Sulina.
De menţionat că firmele respective au contestat în instanţă deciziile ce le vizează.