Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Primăria Tulcea, codașă la implementarea instrumentelor de accesibilizare Primăria Tulcea, codașă la implementarea instrumentelor de accesibilizare
InfoCons a realizat un studiu comparativ, pe baza studiilor din 2015 și 2018, cu privire la accesibilizarea spațiilor instituțiilor publice din România din Primăriile... Primăria Tulcea, codașă la implementarea instrumentelor de accesibilizare

InfoCons a realizat un studiu comparativ, pe baza studiilor din 2015 și 2018, cu privire la accesibilizarea spațiilor instituțiilor publice din România din Primăriile reședință de Județ.

Instrumentele de accesibilizare a spațiilor publice pentru a veni în întâmpinarea persoanelor cu diverse dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, cu capacități fizice și senzoriale diminuate ca urmare a unor afecțiuni ) sunt prevăzute în Legea 448/06.12.2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Instrumentele de accesibilizare în conformitate cu legea menționată mai sus pot fi : parcări, rampe de acces, lift adaptat, bare de susținere, scaune speciale în sălile de spectacole, toalete adaptate, interpret, amplificator audio, transport comun, trotuare, semafoare, treceri de pietoni, echipamente pentru nevăzători, covoare tactile, plăcuțe de accesibilizare în limbajul Braille și microbuze speciale pentru copii.

Rezultatele studiului pentru primăriile reședință de județ au fost următoarele:

Din punct de vedere al procentajului instrumentelor de accesibilizare implementate în anul 2018:

  • 56% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Zalău și Sibiu.
  • 43% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Piatra Neamț, Arad și Sectorul 6.
  • 37% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Craiova, Ploiești, Deva, Slobozia, Târgoviște, Vaslui, Sectorul 1 și Sectorul 4.
  • 31% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Alba Iulia, Botoșani, Brăila, Călărași, Cluj, Focșani, Galați, Giurgiu, Oradea, Reșița, Suceava, Timișoara, Sectorul 3 și Sectorul 5 al Capitalei.
  • 25% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Bacău, Brașov, București, Drobeta Turnu-Severin, Iași, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu și Târgu Mureș.
  • 18% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Buzău, Satu Mare și Tulcea.
  • 12% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Alexandria, Baia Mare, Constanța, Miercurea Ciuc și Slatina.
  • 6% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Bistrița.