Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PRIMARUL EUGEN ION, PREŞEDINTELE ACOR TULCEA, CERE TARIFE MAI MICI ÎN MEDIUL RURAL PENTRU APA UZATĂ PRIMARUL EUGEN ION, PREŞEDINTELE ACOR TULCEA, CERE TARIFE MAI MICI ÎN MEDIUL RURAL PENTRU APA UZATĂ
Pe data de 29 noiembrie Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România- filiala Tulcea, primarul Eugen Ion (primarul comunei Jurilovca), a fost invitat să participe la... PRIMARUL EUGEN ION, PREŞEDINTELE ACOR TULCEA, CERE TARIFE MAI MICI ÎN MEDIUL RURAL PENTRU APA UZATĂ

Pe data de 29 noiembrie Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România- filiala Tulcea, primarul Eugen Ion (primarul comunei Jurilovca), a fost invitat să participe la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, tema fiind Implementarea directivelor comunitare pe ape uzate în aglomerările umane, implicit cele din mediul rural.
La şedinţa participat reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanțelor Publice, Administrației Naționale Apele Române, Asociației Române a Apelor, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România.
„Am considerat că este obligatoriu să-i informez prin aceste declaraţii de presă pe toţi colegii mei primari din judeţ şi din ţară în legătură cu discuţiile de la minister. Am adus în atenţia partenerilor o problemă cu care se confruntă cam toate comunelor, iar aici mă refer la taxarea apelor uzate (de canalizare) pe care trebuie s-o aplicăm noi, primarii unităţilor administrativ – teritoriale. După lege, noi trebuie să încasăm 80% pe canalizare din 100% pe taxarea apei potabile pe care o livrăm. Din acest considerent, am constatat următorul lucru: în zona rurală predomină gospodăriile, nu blocurile, iar cel puţin 90% din locuitori au animale. Acest fapt duce la o diferenţă foarte mare în ceea ce priveşte, pe de o parte, consumul efectiv de apă potabilă, şi, pe de alta, taxarea în procent de minimum 80% din ce livrăm ca apă potabilă. Aceste diferenţe nu sunt, evident, pe placul abonatului şi nici al nostru, ca primari, căci oamenilor nu le convine să plătească pe ceea ce nu folosesc”, a declarat primarul Eugen Ion.
ACoR a propus în aceste condiţii fie un tarif diferenţiat între oraş şi sat, chiar în cazul aceluiaşi operator regional, fie pe autorizarea serviciului propriu în cazul unităţilor administrativ – teritoriale.

„Aici, la ţară, apa provine din resursa subterană, ceea ce înseamnă costuri foarte mici. În schimb, la oraş, apa pentru robinetul cetăţeanului vine din Dunăre, lacuri de acumulare şi alte surse supraterane, aceasta având ca efect costuri foarte mari”.