Programul de tabere „ARC”- ediţia 2019: tabăra Sulina, din nou pe listă

Peste 3.000 de copii şi tineri români din comunităţile istorice şi din diaspora vor beneficia de programul de tabere ARC care se va derula anul acesta în patru judeţe din România. Programul a fost lansat astăzi, 2 aprilie a.c., la sediul Guvernului, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a ministrului Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale. De asemenea, au fost prezenţi ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Cu acest prilej, miniştrii Natalia-Elena Intotero şi Bogdan Matei au semnat Protocolul de Colaborare în baza căruia va avea loc cea de-a unsprezecea ediţie a taberelor ARC, un proiect devenit tradiţie, la care au participat deja, în total, peste 23.000 de copii, tineri şi profesori.

La deschiderea oficială a programului, premierul Viorica Dăncilă a salutat acţiunea celor două ministere partenere şi a subliniat importanţa unui astfel de proiect în susţinerea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a tinerilor, elevilor şi studenţilor români de pretutindeni, din jurul graniţelor şi din diaspora.

Totodată ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, şi-a exprimat aprecierea faţă de toţi cei care au contribuit la dezvoltarea acestui proiect de suflet şi a subliniat că prin contribuţia autorităţilor locale, dar şi a misiunilor diplomatice ale României şi a organizaţiilor şi asociaţiilor românilor din afara graniţelor României. taberele ARC vor fi, şi în acest an, un prilej de reconectare a elevilor şi studenţilor români cu ţara de origine, cu tradiţiile, cultura şi arta ce fac parte din cartea de vizită a României şi a românilor de pretutindeni.

Programul de tabere ARC li se adresează etnicilor români (elevi, tineri, studenţi şi profesori) din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Ucraina (regiunea Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia), Albania, Republica Macedonia de Nord, Ungaria, precum şi celor din diaspora de mobilitate (Italia, Spania, Grecia, Canada, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Germania etc.).

Anul acesta, participanţii au la dispoziţie cel mai mare număr de locuri de până acum – peste 3.000. Taberele se vor organiza în serii consecutive, în perioada 1 iulie – 27 august, în centrele de agrement din Sulina, judeţul Tulcea, Oglinzi, judeţul Neamţ, Căprioara, judeţul Hunedoara, şi Săcelu, judeţul Gorj.

„ARC” este parte a Programului de Guvernare 2018-2020 şi face parte din pilonul Educaţie „Nicolae Iorga”, înscriindu-se în Planul anual de acţiuni proprii al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.