Programul Diaspora START – UP, oportunitate pentru cetăţenii care îşi doresc să se întoarcă în România

Deputatul tulcean Anișoara Radu (PSD) a participat la Conferința de lansare a Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!” organizată de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni.

„Campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României și urmărește informarea eficientă a cetăţenilor români cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care le au în ţările în care intenţionează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte “a declarat deputatul Anișoara Radu.

S-a discutat deasemenea despre informarea cu privire la accesul românilor din străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acestea, cu privire la locul de muncă; informarea cetăţenilor români cu privire la serviciile de asistenţă consulară şi la canalele de informare; conştientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile şi copiii, şi a pericolului de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de persoane; modul corect de accesare a locurilor de muncă;

 

„Potrivit Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020 avem aproximativ 10 milioane de români în afara granițelor țării, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. Așadar avem o multitudine de situații și probleme cu care aceștia se confruntă. Recomand tinerilor studenţi care îşi caută de lucru în străinătate să acceseze, Programul Work and Travel care presupune un schimb cultural al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, prin care studenții au posibilitatea să muncească legal în America pe perioada vacanței universitare de vară. Programul impune încheierea de angajatorul străin a unui contract de muncă în condițiile legislației din SUA. Cetăţenii care îşi doresc să se întoarcă în România şi fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni, îşi pot deschide propria afacere accesând Programul Diaspora START – UP, dezvoltat de Ministerul Fondurilor Europene “a mai precizat deputatul Anișoara Radu.