PROIECT CE VIZEAZĂ PATRIMONIUL ETNOLOGIC ȘI ETNOGRAFIC, INIȚIAT DE LIBERALII TULCENI

Consilierul județean Michael Gudu, în numele grupului PNL din Consiliul Județean Tulcea a prezentat în ședința de luni 18 februarie o propunere de proiect ce vizează situaţia patrimoniului etnologic şi etnografic al judeţului Tulcea, finalizată prin realizarea unui album multimedia

Această idee de proiect a fost propusă de cunoscutul dramaturg tulcean Ștefan Caraman, membru al Partidului Național Liberal, Filiala Județeană Tulcea. Ideea a fost salutată și de președintele Consiliului Județean, care a declarat că proiectul este unul binevenit și va fi cu siguranță implementat.

„După cum ştiţi, judeţul nostru are o caracteristică unică în concertul administrativ naţional prin faptul că de-a lungul său au fiinţat şi fiinţează localităţi extrem de diverse din punct de vedere etnic. Avem localităţi cu populaţii descendente din: greci, italieni, germani, bulgari, ucraineni, lipoveni, turci, etc. Toate aceste populaţii au lăsat în urmă un imens material etnologic şi etnografic care, din păcate, considerăm că nu a fost valorificat încă la întreaga să dimensiune şi importantă. Şi ne referim, mai ales, la portofoliul de construcţii (case de locuit, sedii administrative, dispensare, şcoli, biserici, etc.) care, în mod natural, se depreciază şi dispar. De accea, propunerea noastră constă în implicarea CJ Tulcea şi direct a preşedintelui, prin intermediul ICEM (care deţine toate instrumentele şi resursele necesare), în iniţierea unui proiect care să conţină următoarele acţiuni:

Vizitarea de către specialiştii ICEM a tuturor localităţilor judeţului Tulcea şi fotografierea construcţiilor vechi şi foarte vechi, obţinerea de la autorităţile locale a informaţiilor legate de istoricul fiecărui obiectiv fotografiat.
Finalizarea acţiunii într-un album (pe prinţ, virtual şi microfilm) care să conţină, sintetizat, întreg materialul supus cercetării. Cred că este aproape o obligaţie a noastră de a documenta şi conserva întreg acest imens patrimoniu.
Apreciem că proiectul se poate implementa pe o durată de maximum doi ani și poate avea o alocare multianuală, de maximum 100.000 Lei/an.
Înţelegem că este un proiect de anvergura care presupune bani, timp şi resurse umane dar este suficient să credeţi în acest demers şi lucrurile vor curge de la sine. În ICEM activează specialişti foarte buni nu trebuie decât să genereze şi să ducă la bun sfârşit acest proiect atât de generos şi necesar “se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Liberalii au solicitat pregătirea proiectului de hotărâre pentru ședința Consiliului Județean în care se va dezbate şi aproba bugetul pe 2019 al Consiliului Judeţean.