Proiect ”Change begins within”

In perioada 12 – 18 august 2012, Asociatia Valori Dobrogene a participat in calitate de Partener la derularea schimbului de tineri din cadrul proiectului «Change begins within” (”Schimbarea incepe din interior”), care a avut loc in localitatea Dryanovo (Gabrovo), Bulgaria.

«Change begins within” (”Schimbarea începe din interior”) este un schimb de tineri a cărui temă abordează rolul stilului de viață sănătos și al protecției mediului în direcția creării unei punți către un viitor mai bun atât pentru indivizi în parte cât și pentru umanitate în ansamblul ei.

Promotorul proiectului a fost ”Fundația Orenda” din Varna, Bulgaria, în parteneriat cu ”Asociația Valori Dobrogene” din Tulcea, România și ”Organizația „Grodzisko” pentru promovarea și dezvoltarea regiunii Bieszczady” din Srednia Wies, Polonia. Durata schimbului a fost de 6 zile şi a avut loc între 12 şi 18 august 2012 în Dryanovo (Gabrovo), Bulgaria. Schimbul a inclus 18 participanţi, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani (plus 3 lideri de grup) din Bulgaria, Polonia şi România. Acest proiect a fost finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului „Tineri în acţiune”, valoarea finanțării primite fiind de 8232 Euro.

În realitatea noastră actuală marcată de răspândirea stilului de viaţă sedentar, a stresului și a obezității la nivel individual şi de extinderea încălzirii globale şi a poluării mediului înconjurător la nivel  global, tinerii reprezintă viitorul nostru şi speranţa pentru o schimbare în bine. Principalul obiectiv al acestui proiect a fost legat tocmai de acest aspect – să motiveze tinerii să ducă un stil de viaţă sănătos şi activ şi să conștientizeze necesitatea de a avea grijă de corpul lor şi de mediul în care trăiesc pentru a-și crea un viitor mai bun. Grupul de participanți a luat parte la diverse activităţi, având scopul de a le stimula gândirea, creativitatea şi inițiativa: simulări, ateliere de lucru pentru dezvoltarea de inițiative menite să ajute la depăşirea dependenţelor, atelier de lucru pentru crearea manuală de obiecte din materiale reciclate, pictura pe eco-pungi, sporturi în aer liber. Au fost aplicate metode precum: discuţii şi dezbateri, jocuri de rol şi simulări, prezentări, activități mixte de grup, învăţare prin acțiune („learning by doing”). Participanții au început să-și dezvolte abilitățile și aptitudinile necesare pentru a demonstra încredere, iniţiativă, toleranţă, angajament și adaptabilitate. De asemenea participanţii au fost în măsură să facă schimburi de idei şi de experienţă cu oameni din culturi diferite şi au fost motivaţi să adopte un stil de viaţă sănătos şi să continue iniţiativele „verzi” în propriile comunităţi.

Acest proiect este finanțat de către Comisia Europeană prin Programul ”Tineri în Acțiune”, program administrat în Bulgaria de Centrul Național ”Programe și inițiative europene ale tinerilor”. Conținutul acestui mesaj nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene, a Programului ”Tineri în acțiune” sau a CNPIET.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta pe adresa de e-mail contact@asvd.ro sau la telefon 0726/287261, persoana de contact Otilia Eachimov, www.asvd.ro.