Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiect de succes: „Cântecul dobrogean și portul popular pe înțelesul tinerilor!” Proiect de succes: „Cântecul dobrogean și portul popular pe înțelesul tinerilor!”
Asociația Culturală „Dorulețul” a organizat vineri, 4 decembrie, de la ora 16.30, la Casa Avramide – Casa Colecțiilor (zona muzeală), o conferința de presă... Proiect de succes: „Cântecul dobrogean și portul popular pe înțelesul tinerilor!”

Asociația Culturală „Dorulețul” a organizat vineri, 4 decembrie, de la ora 16.30, la Casa Avramide – Casa Colecțiilor (zona muzeală), o conferința de presă ocazionată de încheierea Proiectului „Cântecul dobrogean și portul popular pe înțelesul tinerilor!”.

Desfășurat în perioada 1 noiembrie – 4 decembrie a.c., acest proiect – în cadrul căruia s-au desfășurat două ateliere (unul de canto, unul de broderie) – a avut ca obiectiv creșterea gradului de conștientizarea a identității naționale pentru un număr de 40 de tineri din municipiul și județul Tulcea, prin asigurarea accesului gratuit al acestora la 2 ateliere ce valorifică tradițiile și obiceiurile românești. Aplicant a fost Asociația Culturală „Dorulețul”, finanțator – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Tulcea, prin bugetul „Programul de susținere a acțiunilor de tineret”, iar parteneri au fost Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, prin Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și Asociația Centrul European pentru Diversitate.

În cadrul atelierului de broderie, fiecare din cei 20 beneficiari a realizat o ie, cele mai reușite urmând să fie expuse cu ocazia acestei conferințe de presă. În cadrul atelierului de canto, cei 20 de cursanți au beneficiat de cursuri gratuite de canto, activitatea finală fiind înregistrarea pe C.D. a pieselor studiate. Cei patru coordonatori au fost Daniela Jipa și Anița Niță pentru Atelierul de broderie, respectiv prof. dr. Maria Tănase Marin și prof. Ana Marcoci, pentru cel de canto.

Ştefan Coman – manager Baladele Deltei – “Din cauza rigorilor impuse de pandemie am avut dubii că vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest proiect, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu şi datorită oamenilor minunaţi cu care am colaborat, iată că am încheiat cu bine şi această provocare. Suntem mândri de ce am realizat şi încă o dată ni se dovesește că dragostea faţă de frumos, de tot ce ţine de creativitate, da tradiţie, nu mai are nevoie decât de … puţin organizare. Prin acești tineri, tradiția va merge mai departe!”

Liviu Urlih – director DJST: “În condiţiile globalizării, tradiţia ne face unici şi puternici. Imensa bucurie pe care ne-a făcut-o acest proiect a constat în faptul că tinerii, îndrumaţi de aceşti mununati profesionişti, au o aplecare deosebită asupra a tot ce înseamnă tradiţie, artă şi dorinţa de a nu uita trecutul strămoşesc. Îi felicit pe toţi cei implicaţi şi doresc din suflet ca şi în anii viitori, să sprijinim astfel de proiecte minunate”

Dragoş Simion – viceprimar al municipiului: “Prin implicarea acestor oameni, se dovedeşte că tradiţia merge mai departe şi suntem pe mâini sigure. Prin aceste manifestări nu putem decât să constatăm că identitatea naţională este reprezentată şi de tineri, ceea ce mă face să sper că din ce în ce mai mulţi copii, adolescenţi şi tineri sunt pe drumul bun, acela de a deveni buni români şi de a transmite mai departe acest crez!”