Proiect: În toate relațiile contractuale preţul ar putea fi exprimat numai în moneda naţională

deputatul Radu Anișoara

Un proiect iniţiat de senatorii PSD care are ca obiectiv adoptarea unor măsuri având ca finalitate consolidarea monedei naţionale ca monedă unică de plată pe teritoriul României a primit vot si raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

“Cred că avem nevoie de această lege, astăzi, mai mult decât oricând (!) dacă ținem cont de criza economică ce își arată deja colții după criza sanitară despre care încă nu știm dacă a trecut sau urmează să ne treacă prin alte “stări”.

Proiectul despre care mă întrebați îşi propune consolidarea leului ca unică monedă de plată pe teritoriul României şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte. Astfel, pe lângă faptul că leul va deveni mai puternic, pe termen lung, românii ar putea avea de câștigat. Știți cum e? Ați auzit, cu siguranță oameni cărora li se calculează tot felul de plăți sau prețuri la valoarea euro de la acel moment și care suduie cu năduf “dar ce, eu primesc salariul în euro?” Eu cred că au dreptate și că o astfel de lege este mai mult decât necesară” a declarat deputatul tulcean, Radu Anișoara, Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

“În felul acesta avem șansa ca în contractele în care părțile sunt rezidenți în România iar noi prestăm servicii, de exemplu, sau furnizăm utilităţi, da, în toate relațiile contractuale preţul ar putea fi exprimat numai în moneda naţională, adică în lei. Așa după cum se întâmplă și în alte state civilizate .

Proiectul legislativ prevede faptul că se aplică oricăror altor plăți, încasări, transferuri, operațiuni în conturi curente și altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri și prestări de servicii între rezidenți, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poștă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

“Pentru a elimina orice clauză de indexare a preţului sau de raportare a volumului de plată în lei la o monedă de referinţă, prin amendamentele adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, membrii Comisiei economice au decis să modifice propunerea legislativă în sensul în care contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă de minimum trei ani vor fi modificate prin act adiţional, în maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Totodată, pentru contractele aflate în derulare, încheiate pentru o perioadă mai mică de trei ani, cursul de referinţă al leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plăţii efective. Forul decizional asupra amendamentelor este Camera Deputaţilor”, este stipulat în raportul de admitere la proiect, a conchis deputatul tulcean.