Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiecte de succes prin FLAG DELTA: Drumul de la pescuit la ecoturism pentru un pescar din Sulina Proiecte de succes prin FLAG DELTA: Drumul de la pescuit la ecoturism pentru un pescar din Sulina
Prin acest proiect s-a propus şi realizat dotarea cu ambarcaţiune de agrement cu motor în scopul creşterii capacităţii de transport şi agreement pescăresc şi... Proiecte de succes prin FLAG DELTA: Drumul de la pescuit la ecoturism pentru un pescar din Sulina

solotchin1Prin acest proiect s-a propus şi realizat dotarea cu ambarcaţiune de agrement cu motor în scopul creşterii capacităţii de transport şi agreement pescăresc şi a atractivităţii turistice în zona FLAG, precum şi în scopul reducerii presiunii asupra resursei piscicole prin implicarea pe perioada verii a pescarului autorizat Solotchin Cristian în activităţi de ecoturism şi turism pescăresc.
Alternativele ocupaţionale pentru pescari reprezintă un punct de echilibru comun între comunitate şi natura în Delta Dunării. Împuţinarea resursei piscicole conduce fie spre depopulare fie spre lipsa de activitate legală în perioada prohibiţiei sau în perioadele cu activitate redusă în sectorul pescuitului.
Trăind la Sulina, o zonă înconjurată de ape, singura alternative pentru localnicul Cristian Solotchin a fost pescuitul comercial.
De-a lungul timpului pescarul a încercat să îşi suplimenteze veniturile destul de mici din activitatea de pescar autorizat cu venituri din activităţi turistice.
Din păcate, dotarea slabă în ceea ace priveşte ambarcaţiunea de agreement, a redus foarte mult posibilitatea de a obţine aceste venituri. Sulina fiind o zonă cu acces exclusiv pe apă, turiştii sunt preluaţi în majoritatea cazurilor direct de la Tulcea. Deoarece domnul Solotchin nu deţinea o ambarcaţiune cu care să poată prelua turiştii de la Tulcea, probabilitatea de a atrage turişti era foarte limitată.
Cu ajutorul consultantului a obţinut finanţare şi a achiziţionat o ambarcaţiune de agreement pentru opt persoane, cu motor de 60 de cai putere.Cu această ambarcaţiune desfăşoară deja activităţi de ecoturism şi turism pentru pescuit, în perioadele cu activitate redusă în sectorul pescuitului.
“Deja transportul merge destul de bine, e mult mai uşor, cel puţin în sezonul de vară când şi afluenţa de turişti este mare” spune beneficiarul Solotchin.
“Am auzit prima dată de FLAG şi de măsurile propuse prin intermediul presei, apoi am primit şi un pliant la Sulina, am participat şi la o prezentare şi mi-am propus acest proiect. Pe viitor poate voi mai accesa dar dacă cofinanţarea va fi cel puţin la fel de mare, dacă va fi de 50% nu cred, nu prea avem putere financiară mare noi cei din Delta Dunării” mai spune Cristian Solotchin.
“Ducerea la bun sfârşit a proiectului domnului Solotchin reprezintă un exemplu de tenacitate şi un model demn de urmat pentru cei care au fost sceptici în privinţa accesării fondurilor europene” spune Raluca Bumbac, managerul FLAG DELTA.
FIŞA PROIECTULUI

Titlul proiectului: Creşterea capacităţii de transport şi agrement pescăresc şi a activităţii turistice în zona FLAG prin dotarea cu ambarcaţiune de agrement a PFA Solotchin P. Cristian
Proiectul “Creşterea capacităţii de transport şi agrement pescăresc şi a activităţii turistice în zona FLAG prin dotarea cu ambarcaţiune de agreement a PFA Solotchin P. Cristian” are o valoare nerambursabilă a contractului de 133.247,25 lei
Măsura 1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţilor prin sprijinirea infrastructurii şi serviciilor legate de turism şi prin promovarea ecoturismului.
Acţiunea 4: Crearea de facilităţi de desfăşurare a activităţilor tipice ecoturismului pescăresc, inclusiv amenajarea de suprafeţe de teren şi luciu de apă în acest scop.