Proiecte legislative care prevăd plafonarea prețurilor la alimente și medicamente și o serie de facilități fiscale, votate în Camera Deputaților

Deputații au dezbătut și votat vineri, 3 Aprilie 2020, într-o ședință online, mai multe proiecte legislative care prevăd plafonarea prețurilor la alimente și medicamente, o serie de facilități fiscale, o altă variantă a amânării ratelor, precum și o modificare a reglementărilor privind acordarea șomajului tehnic. Şedinţa se desfăşoară după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. 

“În procedura impusă de pandemia de Covid 19 am analizat și dezbătut în comisii (online) un pachet de legi propuse de PSD menite să vină în ajutorul cetățenilor care sunt rugați să stea acasă și ca atare să nu meargă la serviciu într-un procent important, dar și în ajutorul firmelor care au fost obligate să tragă obloanele, să inchidă” a precizat deputatul PSD Radu Anișoara după procedura de vot.

“Referitor la ce m-ați întrebat și anume Legea care acordă facilități pentru operatori economici a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, și anume amânarea plății  contribuţiilor de asigurări sociale calculate și reținute de angajator, aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020 trebuie să facem câteva precizări:
Plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face în mod eșalonat în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii instituite în proporţie de 50% din volumul total scadent.
Deasemenea, trebuie să știți că facilitățile despre care vorbim se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii votate de noi astăzi.
În tot acest timp salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

Legea pentru suspendarea rambursării creditelor a fost adoptată tot astăzi de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Au fost 214 voturi pentru, 86 contra si 27 abtineri. Legea merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Liberalii au votat contra și au anunțat că vor ataca legea la CCR dar vom discuta despre acest lucru în zilele următoare.

Consider că tot pachetul de legi sociale pe care l-am votat astăzi va intra in vigoare și atât cetățenii cât și firmele vor beneficia de aceste facilități pemtru că, nu uitați, președintele Iohannis trebuie să promulge aceste legi pentru a intra în vigoare și dumneavoastră să scăpați de o foarte mică parte din grijile care vă împovărează existența în această perioadă. Sunt alături de dumneavoastră și vă stau la dispoziție cu explicații suplimentare dacă este nevoie. Deasemenea, vă rog să semnalați orice alte probleme cu care vă confruntați și vă asigur că voi face toate diligențele necesare pentru a veni în ajutorul dumneavoastră în măsura în care acest lucru va fi posibil “a mai spus social democratul tulcean.