Proiectul „Adoptă o pictură!“, printre marii câştigători ai Galei Societăţii Civile

Proiectul „Adoptă o pictură!” din judeţul Tulcea s-a numărat printre marii câştigători ai Galei Societăţii Civile, ajunsă anul acesta la ediţia cu numărul 17.

Proiectul „Adoptă o pictură!” este un proiect inovativ, unic la nivel național, care a vizat restaurarea unor lucrări reprezentative de artă modernă din patrimoniul Muzeului de Artă din Tulcea prin contribuție privată.

Ideea proiectului a plecat de la incapacitatea instituțiilor publice din România care gestionează patrimoniul cultural de a desfășura activități de salvare a acestuia de la degradare din cauza subfinanțării cronice a acestei sfere. Astfel, lucrări de referință din patrimoniul cultural național, multe dintre ele clasate în categoria tezaur, riscă să se deterioreze treptat și să dispară.

Colecția de pictură a Muzeului de Artă Tulcea este impresionantă, acesta deținând lucrări cu o valoare remarcabilă. Lucrări de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Teodor Aman sau Victor Brauner, din cauza condițiilor de expunere și de depozitare din ultimele câteva decenii, sunt într-o stare avansată de degradare.

Astfel, proiectul a oferit potențialilor donatori posibilitatea de a adopta pe viață o lucrare reprezentativă din patrimoniul muzeului aflată în suferință, gestul lor fiind permanent evidențiat în expoziția de bază printr-o etichetă care însoțește lucrarea.

Au existat două campanii publice, colectându-se suma de 70.000 de lei, bani ce au permis restaurarea unui număr total de 24 de lucrări.

Printre lucrările restaurate se numără „Balcic” (Victor Brauner), „Ţărancă pe drum”  (N. Grigorescu), „Portet de femeie” (N. Grigorescu), „Car cu boi” (N. Grigorescu) şi „Spate de femeie” (N. Tonitza).

Proiectul „Adoptă o pictură!” a obţinut locul al II-lea la secţiunea Artă şi Cultură din cadrul Galei Societăţii Civile.

Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Inițiată în anul 2002, Gala Societății Civile are ca misiune recunoașterea tuturor inițiativelor luate pentru îmbunătățirea vieții într-o comunitate, promovarea și premierea spiritului civic și a responsabilității sociale în România.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.