Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiectul „Picnic la cetate”, o invitație la cunoașterea istoriei românilor Proiectul „Picnic la cetate”, o invitație la cunoașterea istoriei românilor
Administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, a participat, miercuri, 10 mai 2023, la lansarea proiectului cultural „Picnic la cetate”. Evenimentul, desfășurat la Casa Avramide... Proiectul „Picnic la cetate”, o invitație la cunoașterea istoriei românilor

Administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, a participat, miercuri, 10 mai 2023, la lansarea proiectului cultural „Picnic la cetate”. Evenimentul, desfășurat la Casa Avramide din municipiu, a fost organizat de ICEM Tulcea și Asociația Pro Noviodunum, în calitate de inițiator al acestui proiect pentru care a beneficiat de finanțare de la Consiliul Județean Tulcea în baza prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile. Cu acest prilej, au mai fost prezenți Cristian Micu, directorul ICEM Tulcea și Daniela Stănică, președintele Asociației Pro Noviodunum. Publicul a fost constituit dintr-un număr considerabil de elevi tulceni, implicați ca voluntari în derularea proiectului și numai.

„În primul rând, țin să vă felicit pentru ideea acestui proiect, care are ca obiectiv principal păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și a tradițiilor culturale ale județului. „Picnic la cetate” este un eveniment inedit, prin care se recreează momente istorice în scopul educării în special a elevilor și tinerilor, menirea acestuia fiind o mai bună cunoaștere a istoriei locale și naționale, a aspectelor cotidiene ale vieții ostășești, și, nu în ultimul rând, pentru omagierea celor care și-au făcut cu asupra de măsură datoria față de patrie și de noi toți, cei care trăim astăzi liberi în această frumoasă țară. Această inițiativă este adresată tuturor tulcenilor, dar mai ales vouă, dragi elevi, și pentru a vă servi drept exemplu de concretizare a unei idei de cultură, artă prin intermediul unui proiect de acest gen.

Pe această cale, țin să transmit acelora dintre voi interesați să rămână la Tulcea și să inființeze o organizație non-guvernamentală pentru a gândi și a da viață unor astfel de evenimente că vor putea aplica oricând pentru finanțare la Consiliul Județean. În acest sens, ușa mea va fi deschisă și vă voi sta la dispoziție pentru a discuta ideile voastre și a le transforma ulterior în inițiative de succes.

De asemenea, în perspectivă mai apropiată, vă așteptăm pe toți, copii și tineri, la Noaptea Muzeelor, un eveniment anual deosebit de interesant și mult așteptat de toți tulcenii. Veți avea ce vedea, credeți-mă pe cuvânt!”, a declarat, cu acest prilej, Dumitru Mergeani, administratorul public al județului.

În ceea ce privește proiectul în discuție, acesta constă în organizarea în Parcul Monumentului Independenței a unui eveniment inedit de „reenactment” intitulat „Istoria retrăită”, care presupune reconstituirea  unui moment  istoric marcant, mai exact staționarea temporară a trupelor (bivuac) din timpul Războiului de Independență, activitate gândită la împlinirea a 145 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Frumoasa inițiativă va prinde contur sâmbătă, 13 mai, la Monumentul Independenței, cu prilejul marelui eveniment al Nopții Europene a Muzeelor, organizat în fiecare an și în municipiul nostru.