Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiectul “Portul Tulcea aparține tulcenilor!” mai aproape de realitate cu sprijinul Consiliului Județean Proiectul “Portul Tulcea aparține tulcenilor!” mai aproape de realitate cu sprijinul Consiliului Județean
Demersurile făcute de Președintele Consiliului Județean Tulcea cu sprijinul  aparatului propriu, al parlamentarilor PSD și al reprezentanților tulceni din Guvern au produs, în ultima... Proiectul “Portul Tulcea aparține tulcenilor!” mai aproape de realitate cu sprijinul Consiliului Județean

r2Demersurile făcute de Președintele Consiliului Județean Tulcea cu sprijinul  aparatului propriu, al parlamentarilor PSD și al reprezentanților tulceni din Guvern au produs, în ultima vreme, unele efecte cu privire la intenția de a transfera Portul Tulcea de la APDM Galați la Consiliul Județean Tulcea.

În acest sens, s-a acționat pe mai multe căi, încercându-se modificarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică. Avizul negativ al Ministerului Justiției și al Ministerului Transporturilor a blocat promovarea proiectului de Hotărâre de Guvern inițiat de către Consiliul Județean Tulcea, în colaborare cu Instituția Prefectului Tulcea. A fost stabilită ca variantă alternativa de transfer a portului depunerea în Parlament a unei inițiative  legislative care să aprobe fără echivoc acest lucru, dar care, la solicitarea avizului din partea Guvernului, s-a lovit de același răspuns negativ din partea celor doua ministere. Acest lucru a avut ca efect prelungirea termenului de intrare în dezbatere în cadrul comisiilor Senatului, existând astfel riscul de a nu fi aprobată în această sesiune parlamentară.

Analiza inițiativelor legislative existente în faza finală de adoptare în Camera Deputaților a dat posibilitatea autorităților județene de a interveni foarte repede pentru modificarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică și introducerea în lege a următorului paragraf:

 “ Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale se face la cererea consiliului județean ……………… declarându-se din bun de interes public național in bun de interes public județean sau local “.

Astfel, a fost modificată Anexa I a Legii nr.213/1998 care vizează Lista cuprinzând unele bunuri care alcătuiesc domeniul public al statului și Anexa II privind Lista ce cuprinde unele bunuri care alcătuiesc domeniul public județean, cu introducerea  unui punct distinct, și-anume „porturile de agrement – terenurile pe care sunt situate acestea cu drumurile de acces aferente, diguri cheiuri, pereuri și alte construcții hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croazieră, de pasageri sau a altor nave care efectuează un serviciu public de transport pasageri inclusiv faleza aferentă“.

    „În ședința Camerei Deputaților din 18 octombrie 2016, cu sprijinul  deputaților PSD, această modificare a fost aprobată și acum se așteaptă promulgarea de către Președinte pentru a avea o bază legală și astfel să se realizeze transferul  mult așteptat de către noi toți, aici referindu-mă atât la autoritățile județene, cât și la cetățeni. Așa cum am mai spus, faleza este a tulcenilor și suntem foarte hotărâți să mergem mai departe până ne atingem ținta. Avem Hotărârea de Guvern pregătită și vă asigur că vom face toate demersurile pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, așa cum am promis tulcenilor“, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Comunicat de presă