Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiectul „VALORIFICAREA IDENTITĂȚII CULTURALE ȘI A ISTORIEI COMUNE PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI ÎN ZONA DE GRANIȚĂ A DUNĂRII DE JOS”, la final Proiectul „VALORIFICAREA IDENTITĂȚII CULTURALE ȘI A ISTORIEI COMUNE PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI ÎN ZONA DE GRANIȚĂ A DUNĂRII DE JOS”, la final
Asociația pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării/județul Tulcea, România, împreună cu partenerii săi – Organizația Publică de Tineret “Noua Generație Europeană”, Ucraina și Comuna... Proiectul „VALORIFICAREA IDENTITĂȚII CULTURALE ȘI A ISTORIEI COMUNE PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI ÎN ZONA DE GRANIȚĂ A DUNĂRII DE JOS”, la final

Asociația pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării/județul Tulcea, România, împreună cu partenerii săi – Organizația Publică de Tineret “Noua Generație Europeană”, Ucraina și Comuna Chilia Veche, România, au implementat proiectul „VALORIFICAREA IDENTITĂȚII CULTURALE ȘI A ISTORIEI COMUNE PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI ÎN ZONA DE GRANIȚĂ A DUNĂRII DE JOS”. Luni 17 octombrie 2022 a avut loc la Chilia conferința de final.

Proiectul finalizat acum a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Proiecte SOFT, Prioritatea 2.1 – Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric. Scopul proiectului a fost reconstituirea patrimoniului cultural și a identității comune a românilor și ucrainenilor din zona de graniță a Dunării de Jos pentru dezvoltarea turismului.
„Prin proiect, au fost achiziționate câte 50 de costume populare autentice, românești și ucrainene și seturi de instrumente muzicale specifice pentru grupurile și ansamblurile folclorice selectate, am realizat un repertoriu de cântece și dansuri tradiționale românești de uz didactic, am elaborat și tipărit Ghidurile privind patrimoniul cultural imaterial, respectiv patrimoniul cultural material din regiunea de graniță a Dunării de Jos, în limbile română, ucraineană și engleză. A fost realizată și tipărită o carte de bucate tradiționale din zonă. Ghidurile și cartea de bucate au fost distribuite către agenți economici din domeniul turismului pentru a le pune la dispoziție turiștilor, în mod gratuit. Pentru asigurarea accesibilității în aria de implementare a proiectului, liderul de proiect și partenerul ucrainean au achiziționat câte un autoturism de teren.
De asemenea, am finalizat lucrările pentru reabilitatea clădirii în care a fost amenajat Centrul Cultural Româno-Ucrainean din Chilia Veche și am realizat dotarea prevăzută a acestuia cu 2 calculatoare, TV, videoproiector, ecran de proiecție, aparat foto si camera video, precum și mobilierul aferent. Partenerii ucraineni de la Organizația Publică de Tineret ”Noua Generație Europeană” au achiziționat 30 de pavilioane expoziționale și echipamentele de birou pentru dotarea Antenei locale Izmail a Centrului Cultural de la Chilia Veche.
Din cauza pandemiei COVID-19 și a războiului început în Ucraina, nu am putut organiza decât Festivalul folclorico-gastronomic de la Chilia Veche, cel de la Izmail fiind inlocuit cu o acțiune de achiziție de kituri de supraviețuire necesare refugiaților ucraineni. Festivalul de la Chilia Veche a putut fi susținut în condiții optime și datorită achiziționării prin proiect a unei scene modulare, cu instalația de sonorizare corespunzătoare, precum și a 10 pavilioane de expunere produse.
Au fost derulate, de asemenea, vizite de studiu încrucișate a câte 30 de tineri din cele două regiuni partenere, ocazie cu care aceștia au putut să vadă Ucraina și, mai ales, regiunea și orașul Odessa, așa cum arătau înainte de război” informează managerul de proiect, Octavian Motoc.
Multe dintre activitățile din proiect s-au bucurat și de sprijinul și implicarea Uniunii Ucrainenilor din Romania, filiala Tulcea, cu care s-a semnat un protocol de colaborare.
Proiectul a beneficiat de o finanțare din partea Uniunii Europene de 484.758,00 euro, respectiv aproximativ 2.315.688,97 lei.