PROPUNEREA „CATCH&RELEASE“ LA CRAP, RESPINSĂ DE A.N.P.A. SĂ VEDEM CE VA DECIDE GUVERNATORUL DRAGNEA!

Propunerea guvernatorului ARBDD, Mălin Mușetescu, ca pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în tot timpul anului, pescuitul recreativ/sportiv la crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release), a fost ignorată de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură, fiind exclusă din proiectul de Ordin de prohibiție pe 2019 ce urmează a fi publicat zilele acestea
ANPA a luat în considerare lipsa unui studiu de impact care să justifice măsura respectivă sau studii care să ateste importanța unei prohibiții de un an asupra speciei. Deasemenea, poveștile pescăreşti lansate pe piață de guvernator, cu pescari sportivi care capturează și scot din Deltă anual sute de kilograme de crap, nu se susțin cu probe concrete, organele de control din subordinea guvernatorului A.R.B.D.D. neraportând nici măcar un singur astfel de caz.
În altă ordine de idei, dacă astfel de situații există și nu au fost soluționate, putem vorbi de impotența administratorului Deltei Dunării, de incapabilitatea de a controla zona administrată.
Revenind la proiectul ordinului de prohibiție, Reprezentanții ARBDD precizează că marți 8 ianuarie 2019, a avut loc la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) o nouă ședință a Comitetului Pescăresc în care s-au discutat aspecte legate de neincluderea în forma prezentată de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a Ordinului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2019 a câtorva propuneri formulate de Asociațiile pescărești la întâlnirea de la Constanța din data de 4 decembrie 2018.

Guvernatorul, un fel de terminator al Deltei Dunarii

„După încheierea întâlnirii Comitetului Pescăresc a sosit la sediul ARBDD forma finală a propunerii de Ordin de prohibiție 2019, agreată de ANPA, cu solicitarea de a trimite punctul de vedere al instituției noastre până la data de 9 ianuarie ora 12.

Pe lângă eliminarea propunerii ARBDD ca pescuitul la crap în 2019 să fie Catch&Release, din forma propusă de ANPA lipsesc și două propuneri ale asociațiilor de pescari “.
De remarcat că și această ședință cu așa zisul Comitet pescăresc, că și majoritatea ședințelor la care participă guvernatorul Mălin Mușetescu, este ascunsă de ochii mass media și în general de ochii oricui l-ar putea contrazice pe acesta, participanții fiind aleși după criterii numai de el știute, iar minutele și procesele verbale nu le sunt prezentate participanților la finele ședințelor, tocmai pentru a putea fi interpretate ulterior după cum vor unii.
„Nu știu ce formă legală are acest Comitet, probabil este formă prin care se întâlnesc doar câţiva oameni și se sfătuiesc între ei, fără legătură cu reprezentativitatea în comunităţile din Delta. Este treaba lor, însă noi, Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, după ce ne-am consultat oficial cu Asociațiile membre, legal constituite, cu acte în regulă, ne-am expus punctul de vedere către ANPA și s-a ținut cont de acest punct de vedere, vorbim de reținerea a două piese, la pescuitul la crap, sau de captură cea mai mare, așa cum a fost mereu. Restul, ce fantezii și idei au la diverse discuții, e treaba lor, poate nu știu să lucreze organizațional, degeaba încearcă să manipuleze câţiva pescari “a declarat Dan Verbina, președintele Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării.
Dealtfel și alți participanți la şedinţele, să le spunem așa, deși sunt mai mult discuții ca la piață, ţinând cont de limbajul de precupeață al guvernatorului, recunosc că au participat de curiozitate și au fost mirați că nu se filmează sau înregistrează discuțiile, iar minutele lipsesc, deși participanții sunt puși să semneze prezența.
Reamintim însă că și anul trecut ANPA respins inițial propunerea de interzicere a reținerii știucii, însă în final aceasta s-a aplicat, după intervenții la nivel înalt, la București, acolo unde guvernatorul, subsecretar de stat în guvernul PSD/ALDE, se bucură de susținerea pescarului Liviu Dragnea…