PROPUNEREA GUVERNATORULUI PRIVIND ELIBERAREA CAPTURILOR DE ŞTIUCĂ, SOMN, ŞALĂU ŞI CRAP, ELIMINATĂ DIN ORDINUL DE PROHIBIŢIE!

Încă un proiect “vizionar” al actualului guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este aruncat la gunoi, după cel legat de interzicerea motoarelor mari. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Nicolae Dimulescu, a declarat pentru ziarul Delta: „Propunerea privind pescuitul sportiv în regim No Kill a venit din partea ARBDD dar nu am introdus-o în ordin. Nu suntem pregătiţi la ora actuală pentru o astfel de activitate”.

Propunerea guvernatorului Musetescu era ca pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” pescuitul recreativ sa fie permis numai cu eliberarea capturilor de somn, ştiucă, şalău şi crap. După cum am mai spus, ca idee nu este una foarte rea, însă nu a fost foarte gândita, fundamentata şi organizată. Nici la momentul de faţă administratorul resursei, A.R.B.D.D, nu a dovedit că poate controla măcar la un nivel minim activitatea de pescuit din Delta Dunării, la momentul de faţă Delta fiind împânzită de plase fără mărci şi nesemnalizate.

După cum spune Dan Verbina, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, varianta „no kill “ar putea fi trecută în Regulamentul ARBDD, însă din nou ar trebui respectată o procedură şi o asumare directă, iar unele asociaţii de pescari abia aşteaptă se semneze plângeri penale pentru abuz în serviciu.

„Catch & Release se poate face în incintele private “

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Nicolae Dimulescu: „Propunerea privind pescuitul sportiv în regim No Kill a venit din partea ARBDD dar nu am introdus-o în ordin. Nu suntem pregătiţi la ora actuală pentru o astfel de activitate.

Catch & Release se poate face în incintele private. În mediul natural nu vom impune o astfel de regulă. Pescuitul amator în mediul natural se supune însă şi el unor reguli”.

Decizia ANPA are la bază şi consultări cu primari din teritoriul RBDD care i-au solicitat preşedintelui Nicolae Dimulescu să nu introducă regulă Catch & Release în oridinul de prohibiţie.

DELTA, LA CHEREMUL ORICUI

În timp ce guvernatorul continua seria proiectelor eşuate, de teritoriul rezervaţiei se pare că nu se ocupă nimeni. Cel puţin asta am constatat în ultimele două luni în mod direct, în periplurile prin inima deltei.În zonele clasice de pescuit atât sportiv cât şi comercial – Matiţa, Babina, Trei Iezere- Bogdaproste, Roşu Roşulet, apele sunt împânzite de plase ilegale. în tot acest timp, nu am întâlnit pe lacuri şi canale nici picior de „organ “de control, nici măcar în trecere…

Pe grupurile specializate, pescarii sportivi reclama acelaşi lucru, plasele nesemnalizate care împânzesc delta şi pun în pericol circulaţia, nu doar pescuitul.

„ Faptul că plasele sunt nesemnalizate, este cel mai rău lucru posibil!!!
Strici și plasa omului, strici și motorul tău… Dacă ar fi semnalizate pe toată lungimea, absolut nimeni nu ar avea vreo problemă. O ocolesc sau o evit, plasa rămâne intactă iar grupul motorului nu are de suferit. Simplu! La fel este și pe lacul Roșu. Plase nesemnalizate ce traversează de la nord la sud lacul, de multe ori prinse chiar din stufărișul din mâl. Acum trei zile, pe ceață o astfel de sculă a fost distrusă tocmai din acest motiv… Era un carambol acolo când am ajuns și noi, efectiv nu mai știai pe unde să ocolești. Proprietarul plasei era acolo și ne-a dirijat pe unde să ocolim… Altfel câteva motoare puteau fi puse pe chituci… De ce mama naibii nu lasă liber cincizeci de metri de la mal și nu pun un mașan? O altă tâmpenie este blocarea cu plase în imediata apropiere a întrărilor! Pe timp cu vizibilitate redusă se întâmplă toate nenorocirile. Dacă tot traversezi lacul cu setcile, lasă frate un culoar de trecere. Barcagiul va merge încet pe sub mal ocolind… și va fi bine pentru toți… Simplu! “spune un pescar cu experienţă din Sulina, Marius Mircea Barău.

 

 

3 Răspunsuri la PROPUNEREA GUVERNATORULUI PRIVIND ELIBERAREA CAPTURILOR DE ŞTIUCĂ, SOMN, ŞALĂU ŞI CRAP, ELIMINATĂ DIN ORDINUL DE PROHIBIŢIE!

  1. markus dan spune:

    Buna ziua.Sunt pescar sportiv si am barca.Vin in Delta de 2-3 ori pe an si navigatia este foarte dificila datorita plaselor.Totodata au ajuns sa pescuiasca pe Dunarea Veche in zona Uzlina ziua in amiaza mare cu plasa legata intre barci si in voia curentului la trena.Daca nu esti atent agati lanseta in tot felul de scule, respectiv setci, voloage si alte plase legate intre copacii din apa.Oare nu vede nimeni aceste plase care sunt minuite de proprietari si ziua fara frica de nimeni.

  2. Petrescu Janin spune:

    Noroc ca mai sunt oameni inteligenti în țară asta,nu am vazut imbecilitate mai mare ca asta până la 62 de ani,cred ca Dl Barau cel care a comentat mai sus ar face treaba mai buna ca malin mușatescu.Mai ” guvernatorule” vezi ca in Vietnam există Delta Mekong poate te duci in vizita si nu te mai intorci,te rătăcești,scăpăm de tine, poate scapam si de braconierii cu acte si fara acte, iai cu tine in Mekong

  3. Alex. spune:

    Am pescuit in mai multe tari in Europa, si peste tot fiecare isi lua capturile pe care le dorea si elibera ce ii prisosea. Oare de ce vrem noi sa fim mai catolici ca Papa? Poate ca ar trebui sa incercati ca impreuna cu pescarii sportivi sa descoperiti braconierii si sa-i sanctionati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
30 + 30 =